Search
Close this search box.

Witbier

Resultaat 1–40 van de 62 resultaten wordt getoond

Wat is witbier?

Witbier is een zeer verfrissend bier wat gemaakt wordt met onder andere ongebrande mouten als basis. Maar ook is tarwe een zeer belangrijk element en worden vaak kruiden en sinaasappelschil toegevoegd aan deze heerlijk biersoort. Het resultaat? Kenmerkende zoete en frisse smaken. Het bier is te herkennen aan z’n troebele uiterlijk, dat komt omdat het bier niet gefilterd is.

Geschiedenis van witbier

Van oorsprong komt witbier uit België, waar het al zo’n 400 jaar geleden voor het eerst werd gebrouwen. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw behoorde witbier tot een uitstervend ras. Gelukkig stook melkboer Pierre Celis daar een stokje voor, omdat hij dat toch wel zonde vond. Van z’n spaargeld kocht hij een brouwerij, genaamd Brouwerij de Kluis in het dorpje Hoegaarden. In korte tijd wist hij de bewoners van Hoegaarden enthousiast te maken met z’n witbier, wat er langzaamaan voor zorgde dat de populariteit zich verspreidde over heel Belgie en ook snel daarbuiten.

Over de naam witbier zijn de meningen verdeeld. Maar de meest aannemelijke theorie is dat deze biersoort is vernoemd naar het Oudnederlandse woord “weit”, wat tarwe betekend. Aangezien dit tarwebier eerst ’weitbier’ heette, is er een grote kans dat de verbastering hiervan witbier is geworden.

Brouwproces

Witbier is een bovengistend tarwebier. Deze biersoort wordt vaak gebrouwen met een klein deel gerstemout, ongemoute tarwe en soms een beetje haver. Het bier is ongefilterd, waardoor het een troebel uiterlijk heeft. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 5 en 6 procent. Aan witbier worden vaak ingrediënten als sinaasappelschil en kruiden, zoals koriander of anijs, toegevoegd. Dit resulteert in een wat zoetere smaak bij een witbier. Opvallend bij witbier is dat hop vrijwel niet aanwezig en het koolzuurgehalte aan de hoge kant ligt hoog.

witbier vs. weizenbier

De termen witbier en weizenbier lijken behoorlijk op elkaar, waardoor je haast zou denken dat het om dezelfde biersoort gaat. Maar dat is niet zo. Het grote verschil zit ‘m vooral in de regelgeving. Volgens de Duitse bierregelgeving met Weizenbier voor minstens 50% uit tarwe bestaan en mag naast graan, hop en water geen andere ingrediënten bevatten. Witbier heeft minder strenge regels waar het aan vast zit. Hier worden dan ook andere ingrediënten aan toegevoegd, zoals sinaasappelschil en kruiden als koriander.

Wat is lekker bij een witbier?

Door de toevoeging van citrusschillen heeft witbier een frisse, citrusachtige smaak met een lichte, zoete afdronk. Wij geven je een aantal foodpairing tips:

  • Mosselen; Een klassieke combinatie met witbier, een must om eens te proberen!
  • Witte asperges: Bij witte asperges (het witte goud) wordt vaak gedacht aan witte wijn. Wij adviseren je om eens een witbier te proberen. Waarom? Je kunt witbier niet alleen heel goed drinken bij dit gerecht maar de variatie van een scheutje witbier door je quichemengsel is ook erg lekker.
  • Sinaasappel toetje: Een witbier en sinaasappel toetje versterken elkaar door hun citruskarakter. Hierdoor word je dessert pas echt compleet!

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.