EK 2024 Special - Zweetband Memphis tijdelijk verkrijgbaar!

Taal

Login / meld je aan

Pilsener

Toont alle 22 resultaten

Wat is de bierstijl Pilsener?

Pilsener is een van de meest populaire bierstijlen ter wereld en wordt gekenmerkt door zijn heldere, goudgele kleur en lichte, verfrissende smaak. Het bier is over het algemeen vrij laag in alcohol, met een alcoholpercentage tussen de 4 en 6 procent. Het heeft een droge, scherpe afdronk en wordt meestal goed gekoeld geserveerd.

Geschiedenis van de bierstijl Pilsener

De bierstijl Pilsener werd voor het eerst gebrouwen in de Tsjechische stad Pilsen in 1842. De brouwers van de stad wilden een bier brouwen dat anders was dan de donkere, zware bieren die toen populair waren. Ze ontwikkelden een nieuw brouwproces dat resulteerde in een lichter bier met een heldere kleur en een schuimige kraag. Het nieuwe bier, dat bekend werd als Pilsner Urquell, werd al snel populair en de stijl verspreidde zich over de hele wereld.

Het brouwproces van de bierstijl Pilsener

Pilsener wordt gebrouwen met behulp van een proces dat bekend staat als ondergisting. Dit houdt in dat de gist onderin de tank zakt tijdens het gisten. Het bier wordt gebrouwen met mout, hop, water en gist. Het mout wordt eerst gekiemd en daarna gedroogd en geroosterd om de kenmerkende kleur en smaak te geven. De hop wordt toegevoegd voor de bitterheid en het aroma. Tijdens het brouwproces wordt het bier gekoeld tot ongeveer 10 graden Celsius, waardoor het bier een heldere, gouden kleur krijgt en de smaak zich kan ontwikkelen.

Verschillende speciaalbieren met de bierstijl Pilsener

Hoewel de basis van pilsener over het algemeen hetzelfde blijft, zijn er talloze variaties op de stijl. Sommige brouwers gebruiken bijvoorbeeld meer hop voor een bitterder bier, terwijl anderen experimenteren met verschillende soorten mout voor een vollere smaak. Enkele bekende voorbeelden van pilseners zijn Pilsner Urquell uit Tsjechië, Budweiser uit de Verenigde Staten en Heineken uit Nederland.

Welke gerechten passen goed bij de bierstijl Pilsener

Pilsener is een licht, verfrissend bier dat goed past bij een breed scala aan gerechten. Het gaat bijvoorbeeld goed samen met lichte, frisse salades en visgerechten. Ook is het bier goed te combineren met gekruide gerechten zoals Indiase of Mexicaanse gerechten. Het bier kan ook gedronken worden als een verfrissend drankje op een warme dag. Pilsener is een veelzijdige bierstijl die bij veel verschillende gelegenheden kan worden gedronken.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.