Wegens topdrukte bij bezorgdiensten kans op langere levertijden (gemiddeld: 2 - 5 werkdagen)

Dubbel bier

De term ‘dubbel bier’, in de bierwereld wordt er onderscheid gemaakt tussen een ‘enkel bier’, een ‘dubbel bier’, een ‘tripel bier’ en een ‘quadrupel bier’. Deze termen verwijzen naar de hoeveelheid mout die per liter water in het brouwmengsel gebruikt wordt. Hierbij wordt uitgegaan van: hoe meer mout er is toegevoegd, hoe meer suiker is toegevoegd en hoe hoger het alcoholpercentage is.

Het alcoholpercentage

Oorspronkelijk is een dubbel bier een klassiek Belgisch bierstijl met een alcoholpercentage van 6,5% tot 7,5%. Het werd dan ook gezien als een bier met een dubbel zo zwaar alcoholpercentage van enkel bier (3,5%).

De kenmerken

Een belangrijk kenmerk van dubbel bier is de kleur. De kleuren bij deze stijl van speciaalbier loopt uit een van mooi donkerblond tot een mooie donkere kleur. Daarnaast onderscheidt dit type bier zich ook met de smaak. Over het algemeen is dubbel bier behoorlijk wat zoeter en zachter dan enkel bier. Vaak is er een combinatie met een koffie- of karamelachtige smaak. Ook kent dubbel bier een lichte bitterheid van hop.

De geschiedenis

De naam van het dubbel bier heeft het te danken aan de Monniken. In de Middeleeuwen werd in veel verschillende kloosters door de Monniken al bier gebrouwen. In deze tijd waren veel mensen analfabeet, dus veel Monniken konden ook niet lezen en schrijven. Zij werkten daarom met symbolen. Toen er eenmaal wat zwaarder bier werd gebrouwen (dubbel bier) werd dit aangeduid met twee kruizen. De naam van het dubbel bier is dus eigenlijk gebaseerd op het alcoholpercentage.

Het inschenken

Om de smaken van het speciaalbier optimaal te benutten, wordt er gebruik gemaakt van verschillende glazen. Dubbel bier schenk je in een tulpglas of in een kelkglas. Erkende biersommeliers geven aan dat je dit het beste kunt doen in een hoek van 45 graden. Om deze reden komen de aroma’s vrij, wat weer zorgt voor een mooie smaakbeleving. Het is gebruikelijk om de schuimkraag niet af te schuimen. Deze dien je met rust te laten.

Dubbel bier & eten

Door de wat zoetere smaken van dubbel bier komen bepaalde gecombineerde smaken beter tot zijn recht. Als advies geven wij mee om dubbel bier te serveren bij grote stukken gegrild vlees, overheerlijke geitenkaas of een reep chocola met een hoog cacaogehalte.

Menu