Zoek
Sluit dit zoekvak.

Taal

Login / meld je aan

Dubbel bier

Toont alle 35 resultaten

De bierstijl Dubbel is een van de bekendste en meest geliefde bieren uit België. Het is een donker bier dat wordt gekenmerkt door een rijk aroma, een volle body en een zachte, zoete smaak. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, het brouwproces en de verschillende speciaalbieren van de bierstijl Dubbel. We sluiten af met een aantal suggesties voor gerechten die goed samengaan met dit heerlijke bier.

De bierstijl Dubbel is ontstaan in de abdijen van België, waar monniken al eeuwenlang bier brouwen. Het was de abdij van Westmalle die in de jaren 20 van de vorige eeuw als eerste met de naam “Dubbel” op de markt kwam. Het bier was donkerder en sterker dan de gangbare bieren uit die tijd en werd daarom “Dubbel” genoemd. Het werd al snel populair en andere abdijen begonnen hun eigen versie van het bier te brouwen.

Het brouwproces van Dubbel begint met een mix van verschillende moutsoorten die worden gemalen en vermengd met water. Na het maischen en het filteren van het wort, wordt het bier gekookt met hop en suiker. Vervolgens wordt het bier gefermenteerd met een speciale giststam die de karakteristieke smaak en aroma van het bier produceert. Het bier wordt gebotteld met een kleine hoeveelheid gist, waardoor het bier op de fles kan rijpen en zich verder kan ontwikkelen.

Er zijn veel verschillende speciaalbieren die onder de bierstijl Dubbel vallen. Enkele van de meest populaire zijn Westmalle Dubbel, La Trappe Dubbel, Rochefort 6 en Chimay Rood. Deze bieren hebben elk hun eigen unieke smaak en aroma, maar hebben allemaal de kenmerkende donkere kleur en zachte, zoete smaak.

Dubbel is een veelzijdig bier dat goed samengaat met verschillende gerechten. Het zoete karakter van het bier past bijvoorbeeld goed bij vleesgerechten, zoals stoofschotels en gegrild vlees. Ook combineert het goed met kazen, zoals Gouda, Edam en Camembert. Een ander gerecht dat goed samengaat met Dubbel is chocolade, vooral pure chocolade met een hoog cacaogehalte. De zoete, moutige smaak van het bier vormt een perfecte aanvulling op de rijke smaak van de chocolade.

Al met al is Dubbel een heerlijke bierstijl die zowel in België als daarbuiten erg geliefd is. Het heeft een rijke geschiedenis en wordt nog steeds gebrouwen volgens traditionele methoden. Of je nu een fan bent van de klassieke Belgische Dubbel of een van de vele moderne varianten, er is altijd een Dubbel die bij je past. En met de juiste gerechten erbij kan dit bier de perfecte aanvulling zijn op een heerlijke maaltijd.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.