Search
Close this search box.

Taal

Login / meld je aan

Landen
Brouwerijen

Blond bier

Resultaat 1–40 van de 134 resultaten wordt getoond

Wat is blond bier?

Een zeer toegankelijk biertje, als echte dorstlesser of als aperitief. Blond bier is pas recentelijk echt populair geworden onder het grote publiek. Deze bierstijl, vernoemd naar zijn mooie kleur, is echter geen soort op zich. Wij zetten alles op een rij om jou te informeren over dit lekkere bier en de verschillende variaties.

Wat is blond bier?

Blond bier is een frisse biersoort, waarbij minder hop is toegevoegd, dan bijvoorbeeld bij pilsener. Hierdoor is de smaak van deze biersoort minder bitter. En daarmee is het bier voor veel mensen toegankelijk. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 4% en 5%, maar blond bier komt ook weleens voor met een alcoholpercentage van 8%! De bierstijl kenmerkt zich verder door z’n lichte kleur en past daarmee helemaal bij het voorjaar en natuurlijk de zomer!

Geschiedenis van blond bier

Blond bier werd voor het eerst gebrouwen in België, als variant op dubbel bier. Dubbel werd naar Frankrijk geëxporteerd, maar de Fransen waren geen fan van deze donkere biersoort. Een slimme marketeer kwam met het idee om een dubbel bier met een bleke mout te brouwen. Een nieuwe bierstijl was geboren en bleek een enorm succes.

Deze bierstijl komt aan zijn naam door de mooie goudgele (blonde) kleur. Onmiskenbaar voor de bieren. Tegenwoordig is blond bier zo bekend dat bijna elke brouwer in Nederland en België wel een bier in het assortiment heeft opgenomen.

In het Verenigd Koninkrijk worden blonde bovengistende bieren vaak ‘pale ale’ genoemd. Maar in Duitsland zijn deze bieren vaak ondergistend. De term ‘blond’ heeft dus in de meeste gevallen betrekking op blonde bovengistende bieren van eigen bodem, België en soms ook Frankrijk.

“Blond bier, genoemd naar z’n mooie kleur, is echter geen soort op zich maar kent wel verschillende stijlen.”

Brouwproces

In principe is blond bier bovengistend. Ondergistende blonde bieren worden namelijk doorgaans pils genoemd. Blonde bieren worden vaak gemaakt met lichte moutsoorten, zoals pilsnermout. Blond bier verschilt op 3 vlakken van pils. Ten eerste is het bovengistend; pils is ondergistend. Ten tweede smaken blonde bieren zoeter en fruitiger. Het derde verschil is het gebruik van hop. Blond bier bevat minder hop dan pils, waardoor het ook minder bitter smaakt. Het alcoholpercentage van blond bier ligt tussen de 4% en 8%.

Soorten blond bier

  • IPA: De India Pale Ale is blond of amberkleurig en staat bekend om een hoog hopgehalte. Niet alle IPA’s zijn blond, de Nederlandse en Belgische vaak wel.
  • Tripel: Hoewel tripel biertjes eigenlijk geen blonde bieren hoeven te zijn, zijn de meeste moderne varianten dat wel. Vroeger waren tripels donkerkleurig, zoals alle bieren.
  • Saison: Dit bier kent zowel blonde als amberkleurige varianten. Saison bier werd oorspronkelijk in de winter gebrouwen en in de zomer gedronken. Vandaar ook de naam, want saison is frans voor ‘seizoen’. Dit bier was redelijk hoppig om de houdbaarheid te vergroten in de warmere maanden van het jaar. Om toch aan de frisse verwachting van de consument te voldoen, maken veel saison brouwers een blonde, sterke saison.

Wat is lekker bij een blond bier?

Blonde bieren zijn over het algemeen heel makkelijk weg te drinken met zijn zoete, fruitige, soepele en subtiele smaak. De lichte mout proef je niet heel sterk terug, maar voert wel de boventoon in de smaak. De Belgische varianten zijn door het gebruik van gist vaak heel fruitig. Blond bier is ook goed te combineren met eten, denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Franse frietjes: lekkere knapperige patat gaat goed samen met dit lichte bier. Een blondje spoelt je Franse frietjes heerlijk weg.
  • Tomme de savoie kaas: deze halfharde, weinig vette kaas past heel goed bij de zoete smaak in combinatie met een licht bittertje.
  • Abrikozentaartjes: Deze frisse taartjes zijn lekker bij een wat fruitiger variant, zoals een IPA.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.

Landen
Brouwerijen