Search
Close this search box.

Taal

Login / meld je aan

Fruitbier

Toont alle 17 resultaten

Wat is de bierstijl Fruitbier?

Fruitbier is een bierstijl waarbij er fruit of vruchtensap wordt toegevoegd aan het bier tijdens het brouwproces. Hierdoor ontstaat er een bier met een fruitige smaak en aroma. Fruitbieren zijn er in verschillende varianten, van zoet tot zuur en van licht tot zwaar.

Geschiedenis van de bierstijl Fruitbier

De geschiedenis van fruitbier gaat terug tot de middeleeuwen, toen bier een belangrijke bron van voedsel en drank was. Fruit werd toegevoegd aan bier om het langer houdbaar te maken en om de smaak te verbeteren. In België, een land met een rijke biercultuur, werden er al in de 19e eeuw fruitbieren gebrouwen. Later, in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, begon fruitbier aan populariteit te winnen in Nederland en de rest van Europa.

Het brouwproces van de bierstijl Fruitbier

Fruitbier kan op verschillende manieren gebrouwen worden, afhankelijk van het type fruit dat gebruikt wordt en de gewenste smaak en aroma. Het fruit kan bijvoorbeeld toegevoegd worden tijdens het kookproces, waardoor de suikers uit het fruit vrijkomen en vergisten tot alcohol. Ook kan het fruit toegevoegd worden na de vergisting, wat zorgt voor een fruitige smaak en aroma. Het brouwproces van fruitbier is vaak tijdrovend en arbeidsintensief, omdat het fruit moet worden geplukt, schoongemaakt en verwerkt voordat het aan het bier kan worden toegevoegd.

Verschillende speciaalbieren met de bierstijl Fruitbier

Er zijn veel verschillende fruitbieren verkrijgbaar, elk met hun eigen smaak en karakter. In België zijn de kriek (kersenbier) en frambozenbier bekende fruitbieren. In Nederland zijn er ook veel brouwerijen die fruitbier maken, zoals Jopen met de Malle Babbe, De Kromme Haring met de Mango Unchained en Brouwerij ‘t IJ met de IJwit met citrusvruchten. Naast traditionele fruitbieren worden er ook vaak experimentele fruitbieren gebrouwen met bijvoorbeeld passievrucht, ananas of grapefruit.

VWelke gerechten passen goed bij de bierstijl Fruitbier?

Fruitbieren kunnen goed gecombineerd worden met verschillende gerechten. Zo passen kriekbieren goed bij wildgerechten, zoals eend en hert, en kunnen frambozenbieren lekker zijn bij cheesecake en chocoladedesserts. Ook bij zomerse salades en gegrilde kip kan een fruitbier een goede keuze zijn. Bij het kiezen van een gerecht is het wel belangrijk om rekening te houden met de zoetheid en zuurgraad van het fruitbier, om te voorkomen dat het gerecht en de drank elkaar niet versterken.

Kortom, fruitbieren zijn unieke en veelzijdige bieren die veel verschillende smaken en aroma’s kunnen bieden. Of je nu op zoek bent naar een zoete en fruitige traktatie of een verfrissend zomerdrankje, er is altijd wel een fruitbier dat bij je past. Proost!

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.