EK 2024 Special - Zweetband Memphis tijdelijk verkrijgbaar!

Taal

Login / meld je aan

Barley Wine

Toont alle 9 resultaten

Wat is barley wine?

De termen Barley Wine, Gerstewijn en Quadrupel worden met enige regelmaat door elkaar gebruikt. Dit is volkomen begrijpelijk, aangezien Gerstewijn de Nederlandse vertaling is van Barley Wine en de quadrupel ogenschijnlijk hetzelfde brouwproces en ingrediënten heeft als de Barley Wine. Er zijn echter wel verschillen, die wellicht alleen een echte fijnproever zouden opvallen! Het eerste verschil is dat er bij het brouwen van de Quadrupel Belgische gist gebruikt wordt, terwijl de Barley Wine gebruik maakt van Engelse of Amerikaanse gist. Het tweede verschil is dat er bij de Quadrupel altijd nagisting op de fles plaats vind, wat bij de Barley Wine in principe niet het geval is.

Geschiedenis van barley wine

De term ‘Barley Wine’ werd al genoteerd in historische documenten in de 18e eeuw. Bierbrouwers probeerden echte wijndrinkers te overtuigen van de kracht, voeding en kwaliteit van hun bier. Door het bier een vergelijkbaar alcoholpercentage te geven en hier de term ‘Barley Wine’ aan te koppelen, hoopten zij de wijndrinkers over te halen om bier te gaan drinken. Of deze strategie ook zo heeft uitgepakt is onbekend.In 1903 lanceerde de beroemde ‘Burton brouwer’ Bass het eerste commerciële bier met de naam ‘Barley Wine’. Het bier met de naam ‘Bass No. 1 Barley Wine’ werd zo’n succes dat andere, met name Britse brouwers, dit voorbeeld overnamen en zelf een bier gingen brouwen dat vergelijkbaar was met de toen populaire ‘Bass No. 1 Barley Wine’.

Brouwproces

De formulering van de ingrediënten voor een goede ‘Barley Wine’ hoeft niet ingewikkeld te zijn. Over het algemeen wordt deze biersoort gebrouwen met verschillende soorten mout, suiker, gist, water en hop. De moeilijkheidsgraad in het brouwproces zit met name in het hebben van veel geduld en het koken van het brouwsel op de juiste temperatuur. Door het langdurige koken wordt de essentiële, maar niet compleet overheersende, karamelsmaak bereikt.Iedere brouwerij die een Barley Wine produceert wenst deze een eigen identiteit mee te geven. Sommige brouwers kiezen er om die reden zelfs voor om tijdens het koken op verschillende punten extra hop toe te voegen. Op deze manier ontstaan er verschillende smaken, waardoor een Barley Wine zich direct kan onderscheiden ten opzichte van andere bieren van deze biersoort.

Soorten barley wine

De biersoort Barley Wine kent, ondanks de inleiding hierboven, toch twee grote afsplitsingen, namelijk de Amerikaanse- en de Engelse Barley Wine. De grote verschillen ontstaan door de hopkeuze die door de brouwer gemaakt worden.

  • American Style Barley Wine is erg hoppig en vaak bitter van smaak. Het bier is fruitig van smaak met accenten van karamel en toffee. De kleurpalet varieert van amberkleurig tot lichtbruin.
  • English Style Barley Wine is minder bitter dan de Amerikaanse broer. Dit wordt met name veroorzaakt door een meer subtiele, minder extreme toevoeging van hop. Het kleurpallet van de Engelse variant is iets donkerder en varieert van rood goud tot zwart.

Welke spijzen passen goed bij barley wine?

Bij het bepalen van spijzen die passen bij de Barley Wine is het belangrijk te kiezen voor spijzen met een zeer sterke smaak. De Barley Wine heeft namelijk ook een erg sterke smaak, gecombineerd met een hoog alcoholpercentage. Wanneer we een neutrale spijs combineren met een Barley Wine zal de smaak van deze spijs compleet verdwijnen, omdat de Barley Wine te overheersend is. Om die reden adviseren wij de volgende spijzen:

  • Pure chocolade: neem een goede reep chocolade met een cacaopercentage van minimaal 75%. Deze chocolades bevatten de meeste smaak en combineren, mede door het ontbreken van chemische toevoegingen, uitstekend met de biersoort Barley Wine.
  • Roodkorst kaas: De karakteristieke korst van deze kazen wordt tijdens het rijpingsproces veelvuldig gewassen of geborsteld met licht gezouten pekelwater, wijn, distillaat of bier, waaraan de Corynebacterie of Brevibacterium linens is toegevoegd. Hierdoor krijgen deze kazen hun unieke smaak en aromatische karakter.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.