EK 2024 Special - Zweetband Memphis tijdelijk verkrijgbaar!

Taal

Login / meld je aan

Imperial Stout

Toont alle 14 resultaten

Wat is de bierstijl Imperial Stout?

Imperial Stout is een donkere bierstijl die bekend staat om zijn robuuste, rijke en zware smaak. Het is een bier met een hoog alcoholpercentage en een kenmerkende bitterheid die afkomstig is van de geroosterde mout die in het brouwproces wordt gebruikt. Imperial Stout heeft een volle body, met tonen van chocolade, koffie en soms een vleugje zoetheid.

Geschiedenis van de bierstijl Imperial Stout

De Imperial Stout vindt zijn oorsprong in Engeland in de 18e eeuw. Het werd oorspronkelijk gebrouwen voor de Russische hofhouding vanwege de hoge alcohol- en hopgehaltes, waardoor het bier lang bewaard kon blijven tijdens de lange reis naar Rusland. Naarmate het bier populairder werd, begon het ook in andere delen van de wereld te worden gebrouwen. Tegenwoordig wordt Imperial Stout over de hele wereld gebrouwen en is het een favoriete bierstijl onder liefhebbers van zware, donkere bieren.

Het brouwproces van de bierstijl Imperial Stout

Het brouwproces van Imperial Stout is vergelijkbaar met dat van een gewone stout, maar dan met hogere hoeveelheden mout en hop. Het begint met het roosteren van de mout, wat een donkere kleur en een rijke, gebrande smaak aan het bier geeft. Tijdens het brouwproces wordt meer mout gebruikt dan bij andere bieren, wat leidt tot een hoger alcoholpercentage. De hop die wordt gebruikt, heeft een hoog alfa-zuur gehalte, wat resulteert in een sterke bitterheid en een lange houdbaarheid.

Verschillende speciaalbieren met de bierstijl Imperial Stout

Er zijn veel verschillende Imperial Stouts op de markt, met elk hun eigen unieke smaakprofiel. Enkele voorbeelden zijn de Russische Imperial Stout van Brouwerij de Molen uit Nederland, de Yeti Imperial Stout van Great Divide Brewing Company uit de Verenigde Staten en de Tsarina Esra van Brouwerij Emelisse uit Nederland. Sommige Imperial Stouts worden gerijpt op vaten zoals bourbon- of whiskyvaten, waardoor het bier extra smaken en aroma’s krijgt van de vaten waarop het gerijpt is.

Welke gerechten passen goed bij de bierstijl Imperial Stout?

Imperial Stout is een bier dat goed past bij hartige en rijke gerechten. De rijke, gebrande smaken passen goed bij gegrild vlees, wildgerechten, stoofpotjes en chocoladedesserts. Daarnaast kan Imperial Stout ook goed gecombineerd worden met sterke kazen zoals blauwe kaas, cheddar en camembert. De bitterheid van het bier kan echter wel overheersen bij lichtere gerechten, dus het is belangrijk om het bier te combineren met gerechten die ook vol en rijk van smaak zijn.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.