Zoek
Sluit dit zoekvak.

Taal

Login / meld je aan

Amber bier

Toont alle 11 resultaten

Wat is Amber bier?

Amber bier, hoewel deze bierstijl geen soort op zich is, is dit mooie koperkleurige bier wel zeer bekend. Maar waar komt de amber kleur eigenlijk vandaan? We nemen je mee in de wereld van amber bier en praten je bij over het ontstaan, het brouwproces van amber bier. En geloof ons, na het lezen wil je maar één ding, amber bier proeven!

Geschiedenis van amber bier

Amber bier komt van oorsprong uit Engeland, waar het ook bekent stond als ‘pale ale’. Destijds kende de meeste bieren een donkere kleur, waardoor amber dus een relatief bleke kleur voor een biertje was.

Later veranderde de wereld, toen aan de westkust van de Verenigde Staten een variant op amber bier ontstond, namelijk de I.P.A. (voluit: India Pale Ale). De Amerikanen herontdekte deze biersoort en voegden er meer aromatische Amerikaanse hop (hop met een karakteristieke smaak en aroma) aan toe.

Pale ale, zoals amber bier dus ook wordt genoemd, dankt z’n naam dus aan de mooie kleur. De naam is dus geen soortnaam maar een beschrijving van het uiterlijk. Amberkleurige bieren zijn over de hele wereld populair, of ze nu meer van hoppige, Amerikaanse of van de moutige, Belgische variant houden.

“Amber bier, een bier dat eigenlijk geen soort op zich is. Z’n naam dankt amber bier aan de mooie kleur.”

Brouwproces

Amber bier komt aan die mooie kleur door het gebruik van bleke moutsoorten. Het bier van bovengisting wordt gemaakt met het zogenaamde “special B” mout. Dit wordt toegevoegd aan de moutmix om amber bier te brouwen. Een gedeelte van het gerst, het grondbeginsel van de mout, is wat zwaarder gebrand. Dit zorgt ervoor dat de suikers in het graan lichtjes karamelliseren. Het speciaalbier kleurt mee en de granen geven een kruidige, karamelachtige smaak aan het amber bier.

Soorten amber bier

Onder de amber bieren zijn wel verschillende soorten amberkleurig bier te onderscheiden:

  • Pale ale: Dit is een bovengistend bier die je ook als India Pale Ale of Irish Red Ale tegenkomt. Het bier is zacht en zoet dankzij de gekleurde mouten die de karamelachtige aroma’s afgeven. De Amerikaanse hopsoorten die in moderne IPA’s worden gebruikt voegen hier nog een vleugje citrusfruit aan toe.
  • Belgische Ale of Spéciale Belge: Dit Belgische amber bier is vergelijkbaar met zijn Amerikaanse broer maar is vaak wat zoeter vanwege de nadruk op mout.

Wat is lekker bij een amber bier?

Amber bier staat bekend om z’n volle en zachte smaak. Het biersoort is heeft aroma’s van geroosterde mout, vaak ook karamel en kent een fris karakter. Amber bier is zeer goed te combineren met:

  • Carpaccio: door het zacht bittere amber bier met carpaccio te combineren wordt de smaak van het hele gerecht versterkt.
  • Port Salut en oude schapenkaas: worden mooi gecomplimenteerd door een wat zoetig amber biertje.
  • Ananas tarte tatin: Deze tarte tatin zorgt ervoor dat de karamel tonen in amber bier naar boven komen.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.