Search
Close this search box.

Taal

Login / meld je aan

India Pale Ale (IPA)

Resultaat 1–40 van de 110 resultaten wordt getoond

IPA (India Pale Ale)

IPA bier is een goed voorbeeld van een hedendaags, zeer populaire biersoort. IPA (India Pale Ale), een bijzondere naam, met een nog historischer verleden. Maar hoe komt IPA bier eigenlijk aan deze naam? En wat maakt deze biersoort nou zo bijzonder? Wij nemen je mee in de wereld van IPA bier!

Wat is IPA bier?

IPA staat voor India Pale Ale. Aan deze, van oorsprong, Engelse biersoort wordt meer grotere hoeveelheid hop toegevoegd dan bij pils, wat ervoor zorgt dat deze biersoort een bitterder karakter heeft. IPA kenmerkt zich ook door z’n fruitige smaken, waardoor de bittere tonen worden genuanceerd. Het alcoholpercentage ligt tussen 5% en 7,5%. Maar de hoeveelheid alcohol in een Imperial IPA ligt vaak hoger.

Geschiedenis van IPA bier

De afkorting IPA staat voor ‘India Pale Ale‘. Dit wordt ook wel uitgesproken als als: ij-pie-eej of simpelweg ie-pa.

Van oorsprong IPA bier uit Engeland en dankt deze biersoort z’n naam aan de hoogtijdagen van het Engels kolonialisme. Volgens de geschiedenis verlangden de Engelse aristocraten, die in India de orde bewaakten, naar het bier van thuis. Maar deze bieren waren niet te verschepen, vanwege de zeereizen van 4 maanden en de beperkte houdbaarheid. Ondanks meerdere pogingen lukte het de Engelsen maar niet om de bieren met de juiste kwaliteit te transporteren. De Britse brouwer George Hodgson van de Bow Brewery kwam met het geweldige idee om het bier met een hogere alcoholpercentage te brouwen en extra hop toe te voegen, waardoor de bieren langer houdbaar waren. Alcohol en hop zijn namelijk natuurlijke conserveermiddelen. En zo geschiede. De Pale Ale bleef langer houdbaar en kon de Engelse aristocraten aan hun behoeften voorzien. In India werd ineens volop Engels bier gedronken. Logischerwijs kreeg dit type bier dan ook de naam ‘India Pale Ale‘.

Achteraf bleek dat er in die tijd ook al andere biersoorten waren die de zeereis wel aankonden. Ook kwam boven water dat George Hodgson niet de eerste was die Pale Ale voor India brouwde. Maar omdat zijn brouwerij op de vaarroute lag, was hij wél de populairste brouwer. Laten we dus vooral de legende in zijn waarde laten en vasthouden aan dit iconische verhaal over IPA.

Tegenwoordig is IPA bier één van de meest gedronken wereldwijde speciaalbieren. Van de Verenigde Staten tot Canada tot Engeland, Ierland en Australië. Iedereen erkent de populariteit van IPA en elke brouwerij heeft zijn eigen variant(en) op de markt.

Brouwproces

Hoewel George Hodgson IPA bier met een hoger alcoholpercentage brouwde, is dit niet het gene van een India Pale Ale zo bijzonder maakt. Tegenwoordig wordt het biersoort namelijk ook gebrouwen met alcoholpercentages dat gelijk is aan het normale pils. Nee, het magische ingrediënt in een IPA is hop. In IPA zit namelijk veel meer hop dan in andere bieren. Dit zorgt ervoor dat IPA bier enorm lekker ruikt (denk bijvoorbeeld aan tropische vruchten), terwijl de smaak behoorlijk bitter is. Deze bijzondere combinatie is juist datgene wat zo verslavend is aan IPA bier, dus wees gewaarschuwd!

“Opmerkelijk: Een IPA komt niet uit India, maar werd daar juist naar toegebracht.”

3 verschillende stijlen

De India Pale Ale is van origine Engels maar ook in Amerika is dit inmiddels een van de grootste biersoorten.

  • English IPA bier: met deze bierstijl begon het allemaal. Over de jaren heen zijn hier tal van variaties op gekomen. English IPA bier kent vaak een fruitig en geroosterd gebalanceerde smaak. De reden hiervan is omdat mout een hoofdrol speelt en er niet teveel aromatische hop wordt gebruikt.
  • American IPA bier: deze bierstijl wordt vaak gebrouwen met Amerikaanse hopsoorten. Dit geeft de American IPA vaak een uitgesproken hoppige smaak. Bij American IPA bier speelt mout eerder een bijrol. De hoofdrol bij deze bierstijl wordt gespeeld door citrus aroma’s en tropische vruchten.
  • Imperial IPA bier: deze bierstijl wordt ook wel dubbel IPA bier genoemd. Imperial IPA bier is sterker en bevat nog meer hop dan andere IPA bieren. Het alcoholpercentage van dit bier ligt vaak boven 7,5%. Imperial IPA staat bekend om zijn verse hop smaak en is ook een Amerikaanse variant van dit bier.

Wat is lekker bij een IPA bier?

Door de toevoeging van de grote hoeveelheid hop is IPA bier een bittere biersoort. Maar gelukkig zorgt de hop ook voor een fruitige en tropische smaak. Uitstekende smaken dus, die elkaar perfect aanvullen. IPA bier drinkt lekker weg bij:

  • Sterke, pittige smaken zoals in een curry.
  • Blauwe kaas: het kruidige van de hopgeur past zeer goed bij de complexe smaak van een blauwe kaas.
  • Carrot cake: IPA bier is uitstekend te combineren met een dessert, probeer bijvoorbeeld eens te combineren met carrot cake.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.