EK 2024 Special - Zweetband Memphis tijdelijk verkrijgbaar!

Taal

Login / meld je aan

Champagnebier

Toont alle 7 resultaten

Champagnebier, ook wel Bière Brut genoemd, is een unieke bierstijl die sterk geassocieerd wordt met de Belgische brouwerij Bosteels. Deze bierstijl wordt gekenmerkt door zijn sprankelende en mousserende kwaliteit, vergelijkbaar met die van champagne. Hieronder wordt meer informatie gegeven over de geschiedenis, het brouwproces, de verschillende speciaalbieren en de gerechten die goed passen bij de bierstijl Champagnebier.

Wat is de bierstijl Champagnebier?

Champagnebier is een bierstijl die zich onderscheidt van andere bieren door zijn mousserende kwaliteit en zijn droge, champagne-achtige smaak. Het heeft een zeer lichte kleur en wordt vaak gebrouwen met champagnegist, wat bijdraagt aan de karakteristieke smaak en het hoge koolzuurgehalte. Champagnebier is een vrij zeldzame bierstijl die vaak wordt beschouwd als een luxueuze variant van bier.

Geschiedenis van de bierstijl Champagnebier?

De geschiedenis van Champagnebier gaat terug tot het begin van de 20e eeuw, toen de Belgische brouwerij Bosteels begon met het brouwen van Pilsner en daarna de bierstijl Tripel ontwikkelde. In 1999 besloot de brouwerij echter om een hele nieuwe bierstijl te creëren en introduceerde Champagnebier. Het idee achter deze bierstijl was om een bier te maken dat net zo elegant en verfijnd was als champagne, maar met een unieke smaak die alleen mogelijk is met bier.

Het brouwproces van de bierstijl Champagnebier

Champagnebier wordt gebrouwen met een speciaal mengsel van gerstemout, hop, water en champagnegist. Het brouwproces is vergelijkbaar met dat van champagne, waarbij een tweede gisting plaatsvindt in de fles, waardoor de mousserende kwaliteit ontstaat. Tijdens de tweede gisting voegen brouwers vaak extra suiker toe om de fermentatie op gang te brengen en het koolzuurgehalte te verhogen. Het resultaat is een zeer mousserend bier met een droge smaak en een hoge zuurgraad.

Verschillende speciaalbieren met de bierstijl Champagnebier

Bosteels’ Deus Brut Des Flandres is het bekendste Champagnebier. Dit bier wordt gebrouwen met een speciaal mengsel van gerstemout, hop, water en champagnegist. Het wordt vervolgens gebotteld en onderworpen aan een tweede gisting in de fles, wat leidt tot het mousserende karakter. Andere brouwerijen hebben ook geëxperimenteerd met de bierstijl Champagnebier, zoals Duvel Moortgat en de Deense brouwerij Mikkeller.

Welke gerechten passen goed bij de bierstijl Champagnebier?

Champagnebier is een verfijnd bier dat goed samengaat met gerechten die ook een verfijnde smaak hebben. Denk bijvoorbeeld aan zeevruchten, lichte salades, kipgerechten en witvis. Ook is het goed te combineren met kaasplateaus, waarbij vooral zachte kazen als brie en camembert goed passen. Het bier is minder geschikt bij zwaardere gerechten, zoals rood vlees en pittige gerechten, omdat het bier dan snel overstemd wordt.

Conclusie

Champagnebier is een bijzondere en verfijnde bierstijl met een lange geschiedenis. Het bier heeft een hoog koolzuurgehalte en een lichte, fruitige en droge smaak die doet denken aan champagne. Het brouwproces van champagnebier is ingewikkeld en tijdrovend, maar het resultaat is een bijzonder en exclusief bier. Door de verfijnde smaak is champagnebier goed te combineren met lichte gerechten, zeevruchten en zachte kazen.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.