Search
Close this search box.

Trappistenbier

Toont alle 9 resultaten

Wat is een trappistenbier?

Trappistenbieren zijn altijd abdijbieren, maar moeten aan nog strengere eisen voldoen. Hier bier mag pas trappist worden genoemd, zodra de brouwerij zich aangesloten heeft bij de “Internationale Vereniging Trappist”. Om toe te treden tot dit gezelschap dient het speciaalbier gebrouwen te worden in een erkend klooster en dient er gedurende het brouwproces toezicht gehouden te worden door monniken die aangesloten zijn bij de orde der cisterciënzers. Daarnaast mag het bier niet gebrouwen worden voor commerciële doeleinden en moet de vergoeding die voortkomt uit de verkoop van het bier volledig ten gunsten komen van de abdij of de kloosterlingen. Pas als aan al deze voorwaarden is voldaan ontvangt het bier een logo met daarop vermeld “Authentic Trappist Product” en vanaf dat moment mag het bier de trotse naam Trappist dragen.

Geschiedenis van de trappist

Om de oorsprong van het Trappisten bier te achterhalen moeten we een flinke stap terug doen in de tijd. We moeten namelijk terug naar de zesde eeuw van onze jaartelling. In de periode tussen 480 en 547 na Christus stelde benedictus van Nursia zijn kloosterregel (Regula Benedicti) op. Deze kloosterregel, of beter gezegd de geloofsovertuiging ging over de contemplatie (beschouwing) en arbeid in het Benedictijnenklooster Montecassino in Italië. De volgelingen van Benedictus van Nursia spreiden zich in de jaren daarna uit over heel Europa. In de tijd ontstond er steeds meer onvrede over de geloofsovertuiging die Benedictus op zijn volgelingen had overgedragen. Door de grote onvrede besloot een groot aantal monniken in 1098 een nieuwe orde, namelijk “de Cisterciënzers”, te vormen. Al snel kregen zij de naam “Trappisten”. Uit gevonden bouwplannen uit die tijd bleek dat de monniken in het Zwitserse Sankt Gallen al de beschikking hadden over een brouwerij, waaruit kan worden afgeleid dat er zeker al vanaf het jaar 820 Trappisten bieren werden gebrouwen. Echter kwam aan het brouwen van abdijbieren – en dus ook aan het brouwen van Trappisten bieren – abrupt een einde in Europa met de Franse revolutie in 1796. In de jaren die volgde zijn veel abdijen weer heropgericht en zijn zij zich langzaam weer gaan toeleggen op het brouwen van bier. In 1804 was de Abdij van Westmalle de eerste die weer Trappisten bier produceerde. Vandaag de dag kennen wij wereldwijd 12 brouwerijen die met trots het label “Authentic Trappist Product” mogen dragen.

Wat is lekker bij een trappistenbier?

Deze vraag is eigenlijk niet te beantwoorden. Dit omdat een Trappisten biertje dus eigenlijk van alles kan zijn. Voor echte foodpairing tips die passen bij de specifieke bieren die bekend zijn als Trappist geven wij de tip om de individuele pagina’s van deze speciaalbieren op onze website te bekijken. Veel Trappisten maken, naast het brouwen van speciaalbier, ook ander producten zoals kaas. Kijk eens op de website van de brouwerij en kijk of zij deze producten ook aanbieden. Het is natuurlijk wel heel gaaf om bij het nuttigen van het speciaalbier een bijpassend product te proeven, gemaakt door dezelfde brouwerij als waar je het speciaalbiertje van nuttigt!

Soorten trappistenbieren

Het is een misvatting te denken dat Trappisten bier een eigen bierstijl is. Dit is namelijk niet zo. Het stempel Trappist staat puur voor het label dat een bierbrouwerij mag dragen als zij aan alle eerder genoemde vereisten voldoen. De brouwerijen hebben zelf de regie in handen wat betreft het brouwen van het bier, als maar aan al deze andere voorwaarden wordt voldaan.Trappisten bieren zijn bekend onder veel verschillende bierstijlen, zoals “blond bier”, “dubbel bier”, “tripel bier” en vele andere.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.