EK 2024 Special - Zweetband Memphis tijdelijk verkrijgbaar!

Taal

Login / meld je aan

Porter bier

Toont alle 14 resultaten

Wat is de bierstijl Porter?

Porter is een donker bier met een rijke, moutige smaak. Het bier is van oorsprong afkomstig uit Londen en is vernoemd naar de mannen die het destijds dronken, de porters. Het bier heeft een laag koolzuurgehalte en een licht bittere smaak, met tonen van chocolade en koffie.

Geschiedenis van de bierstijl Porter

De bierstijl Porter ontstond in de 18e eeuw in Londen, Engeland. Destijds werden er verschillende soorten bier gebrouwen in Londen, waaronder de populaire stijlen brown ale en mild ale. Om een nieuwe bierstijl te creëren, combineerden de brouwers de twee stijlen en voegden ze extra geroosterde mout toe om het bier donkerder en smaakvoller te maken. Het bier werd al snel populair onder de arbeidersklasse en werd vaak gedronken door havenarbeiders, die het bier vanwege zijn voedzaamheid als maaltijdvervanger gebruikten.

Het brouwproces van de bierstijl Porter

Het brouwproces van Porter begint met een mengsel van mout en water dat wordt gekookt en vervolgens wordt gefermenteerd met gist. Het brouwproces is vergelijkbaar met dat van andere bieren, maar het verschil zit in de extra geroosterde mout die wordt toegevoegd. Door de mout te roosteren krijgt het bier zijn donkere kleur en rijke, moutige smaak. Het bier wordt vaak gelagerd, wat betekent dat het enkele weken of maanden in tanks wordt bewaard om te rijpen en op smaak te komen.

Verschillende speciaalbieren met de bierstijl Porter

Er zijn verschillende soorten Porter verkrijgbaar, waaronder de klassieke Engelse Porter, de Baltic Porter en de American Porter. De Engelse Porter is het meest traditionele en heeft een lage bitterheid en tonen van chocolade en koffie. De Baltic Porter is iets zoeter en sterker dan de Engelse variant en heeft een hoger alcoholpercentage. De American Porter heeft vaak een hogere bitterheid en een intensere hoppige smaak.

Welke gerechten passen goed bij de bierstijl Porter?Porter

Porter is een veelzijdig bier dat goed samengaat met verschillende gerechten. Het bier past goed bij gegrild vlees, zoals steak of hamburger, maar ook bij geroosterde groenten en gerechten met chocolade of koffie. Ook pittige gerechten zoals chili con carne zijn goed te combineren met een Porter. De moutige smaak van het bier kan ook goed samengaan met zoete desserts, zoals chocoladetaart of brownies.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.