Search
Close this search box.

Bokbier

Resultaat 1–40 van de 80 resultaten wordt getoond

Wat is bokbier?

Bokbier, een biersoort dat je drinkt in de herfst, de lente en winter. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Het leuke aan bokbier is dat het een lange geschiedenis heeft. De tradities die we nog steeds hebben, zijn lang geleden ontstaan. We praten je bij over het ontstaan, het brouwproces en de smaak van bokbier.

Geschiedenis van bokbier

Bokbier stamt oorspronkelijk uit het eind van de 17e eeuw. Het bier is ontstaan in Beieren, Duitsland, om precies te zijn in de beroemde Middeleeuwse bierstad Einbeck. Einbecker bier werd op z’n Beiers uitgesproken als “Ainpöckisch bier”, verkort werd dat weer Ainpöck wat eindigde in “ein bock”. Dit is de naam waaronder wij het tegenwoordig nog steeds kennen: bokbier. Oorspronkelijk schrijf je bockbier met ‘ck’, maar in Nederland ook vaak als ‘bokbier’ geschreven. Beide zijn correct. Nederland is overigens niet het enige land waar bokbier zo populair is. Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië brouwen ook maar wat graag dit seizoensbier. Opmerkelijk: België brouwt bokbier dat soms juist bedoeld is voor de Nederlandse markt.

“Bokbier is een biersoort die twee varianten kent, namelijk de hersft- en de lentevariant. De kleur van de herfstvariant, de zogeheten herfstbok, is donkerder van kleur en bevat meer alcohol dat de lentevariant, die ook wel de lentebok wordt genoemd.”

Brouwproces

Bokbier is een van oorsprong ondergistend seizoensbier met een relatief hoog alcoholpercentage. Het begint bij 6% en loopt op tot wel 9%. Bokbier onderscheidt zich van pils door het gebruik van twee keer zoveel mout. Dit levert in het brouwproces meer suikers op, waardoor een steviger bier ontstaat. Daarnaast is de mout in bokbier op een hele hoge temperatuur gedroogd. Dit zorgt ervoor dat een deel van de mout gaat karameliseren met als resultaat een karakteristieke zoete karamelsmaak. De enige echte eis die in Nederland aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Het stamwortgehalte geeft de dichtheid van het bier aan en zegt daarmee iets over hoe zwaar het bier is.

Bokbier: seizoensbier

Oorspronkelijk werd bokbier gemaakt voor de koude winterdagen. Tegenwoordig luiden wij dit seizoen al in oktober in. Er zijn begin oktober dan ook veel bokbierfestivals waar je oneindig veel soorten kunt proeven. Het seizoen van de herfstbok loopt van oktober tot en met februari. Van maart tot en met juni is het tijd voor de lentebok (soms ook meibock genoemd).

herfstbock vs. lentebock

Een herfstbok heeft vaak een donkere robijnrode kleur, bevat wat meer alcohol en is zoeter van smaak dan een lentebok. Een lentebok is lichter van kleur en heeft een verfrissende, fruitigere smaak vergeleken met herfstbok.

Wat is lekker bij een bokbier?

Bokbier is zwaarder dan normaal bier, het heeft een volle smaak die vaak wordt beschreven als kruidig, nootachtig en licht zoet. Hou bij het combineren met gerechten het volgende in gedachten: de smaken van het bier en eten moeten tegenstellend zijn óf elkaar aanvullen. Inspiratie nodig?

  • Rundvlees en bokbier zijn goede vrienden. Probeer bijvoorbeeld eens een lekker recept van stoofvlees gecombineerd met een heerlijke herftsbok.
  • Kaas is ook heel goed met herfstbok te combineren, met name schapenkaas. Denk aan bijvoorbeeld manchego of pecorino.
  • Chocolademousse is ook erg lekker bij een bokbier. Maar probeer ook eens een ander toetje!

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.