Zoek
Sluit dit zoekvak.

Taal

Login / meld je aan

Saison bier

Toont alle 17 resultaten

Wat is de bierstijl Saison?

Saison, ook wel bekend als Farmhouse Ale, is een bierstijl die oorspronkelijk afkomstig is uit Wallonië, het Franstalige gedeelte van België. Het is een seizoensgebonden bier dat in de zomermaanden wordt gebrouwen en in de wintermaanden wordt gedronken. Het is een licht tot middelzwaar bier met een kenmerkende fruitige, kruidige en soms funky smaak. Saison is een bierstijl die door zijn lichte body, hoge koolzuurgehalte en droge afdronk, zich leent voor verfrissing op warme dagen.

Geschiedenis van de bierstijl Saison

Saison bier werd oorspronkelijk gebrouwen op de boerderijen in het Franstalige gedeelte van België, Wallonië. Het was een bier dat boeren en arbeiders dronken tijdens de warme maanden van het jaar, als verfrissing na het werk op het veld. De naam Saison komt van het Franse woord “saisonner”, wat “seizoen” betekent. Het bier werd traditioneel gebrouwen met ingrediënten die op de boerderij aanwezig waren, zoals gerst, tarwe, haver en soms rogge. Ook werd er vaak gebruik gemaakt van wilde gist, wat bijdroeg aan de karakteristieke smaak van het bier.

Het brouwproces van de bierstijl Saison

Het brouwproces van Saison bier is vergelijkbaar met dat van andere ales. Het begint met het mouten van de gerst en tarwe. Het gemoute graan wordt vervolgens geplet en vermengd met water om de suikers vrij te maken. Na het koken van het wort wordt het bier gekoeld en worden er hop en eventuele kruiden toegevoegd. Wat Saison uniek maakt, is dat het soms wordt gebrouwen met wilde gist of bacteriën, wat bijdraagt aan de funky smaak van het bier. Ook wordt het bier vaak vergist op hogere temperaturen dan andere ales, wat resulteert in een hoger koolzuurgehalte en drogere afdronk.

Verschillende speciaalbieren met de bierstijl Saison

Saison is een veelzijdige bierstijl die zich leent voor verschillende variaties. Zo zijn er Saisons met toevoeging van fruit, zoals frambozen of perziken. Ook worden er vaak kruiden toegevoegd, zoals koriander, peper en gember. Daarnaast worden er ook Saisons gebrouwen met een hoger alcoholpercentage, wat bekend staat als Belgian Strong Saison. Brouwerijen experimenteren graag met de Saison stijl en creëren zo steeds nieuwe en verrassende bieren.

Welke gerechten passen goed bij de bierstijl Saison

Een Saison is bij uitstek geschikt voor het combineren met gerechten. Door het complexe smaakprofiel en de fruitige en kruidige tonen past het goed bij gerechten als salades, visgerechten en kip. Ook gaat het uitstekend samen met pittige gerechten en Aziatische gerechten, zoals sushi en Thaise curry’s. Verder is het een ideale begeleider van harde kazen zoals Gouda, Cheddar en Comté. Een Saison kan ook goed worden gedronken bij desserts met fruit, zoals appeltaart of vruchtensorbets.

Door de veelzijdigheid van de Saison, is het de perfecte bierstijl om mee te experimenteren. Brouwers voegen vaak extra ingrediënten toe, zoals kruiden, fruit en bloemen om nieuwe smaakcombinaties te creëren. Hierdoor zijn er vele verschillende Saisons op de markt met unieke smaken en aroma’s.

In de afgelopen jaren is de populariteit van de Saison als bierstijl enorm toegenomen. Dit komt mede doordat de Saison goed past bij de trend van lichtere en verfrissende bieren met een complex smaakprofiel. Ook het ambachtelijke karakter van de bierstijl past goed bij de groeiende populariteit van ambachtelijke en lokale producten.

Conclusie

Al met al is de Saison een veelzijdige en interessante bierstijl die veel te bieden heeft. Door de vele smaaknuances en aroma’s is het een bier dat zowel bierliefhebbers als beginnende bierdrinkers zal aanspreken. De Saison past perfect bij vele gerechten en is het proberen waard voor wie op zoek is naar een bier dat anders is dan de standaard pils of speciaalbier.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.