Wegens topdrukte bij bezorgdiensten kans op langere levertijden (gemiddeld: 2 - 5 werkdagen)

Saison bier

Saison is een biersoort die van oorsprong komt uit de Belgische provincie Henegouwen. Oorspronkelijk werd saison bier (ook wel Farmhouse Ale genoemd) in de winter door de boeren gebrouwen om vervolgens in het oogstseizoen (zomerseizoen) door de seizoensarbeiders gedronken te worden, vandaar dan ook de naam ‘Saison’, het Franse woord voor ‘Seizoen’.

Om te voorkomen dat saison bier slecht zou worden gedurende de bewaring, moesten de boeren wel in de winter brouwen. De speciaalbieren hadden een alcoholpercentage van rond de 3% en bevatten extra hop voor een langere houdbaarheid.

De hedendaagse saison bieren

Tegenwoordig worden de saison bieren het gehele jaar door gebrouwen. De meeste bieren zijn ongefilterd van hoge gisting (met nagisting op de fles), hebben een goudblonde tot amber kleur en hebben een alcoholpercentage van ongeveer 5 tot 6,5%.

Kenmerken van Saison

De Saison kennen een kruidig en citrusachtig karakter met een droge afdronk. De smaak is bitter, zoet, soms iets zurig en heeft vaak kruidige en kelderachtige aroma’s. Aroma’s van leer, geit, paard en van een veestal zijn kenmerkend bij de saison bieren.

Foodpairing tips

Tijdens de lente- en zomermaanden is het goed vertoeven met de Saison Bieren. Wanneer je weer lekker in de tuin kunt genieten van de hogere temperaturen adviseren wij om de Saisons te drinken met:

  • Borrelhapjes
  • Kaasplankje

Menu