Wegens topdrukte bij bezorgdiensten kans op langere levertijden (gemiddeld: 2 - 5 werkdagen)

Brouwerij Leeghwater staan bekend om bieren met een eigenwijs karakter, gebrouwen in het Land van Leeghwater. Hoofdbrouwer Hans raakte in 2012 geïnspireerd tijdens het drinken van zijn eigen biertje in zijn eigen omgeving. In eerste instantie klungelde hij wat aan met een grote pan op het vuur en een houten roerspaan in zijn hand.

De groei van Brouwerij Leeghwater

Na talloze verschillende brouwsels begonnen de recepten zich steeds meer te ontwikkelen. Alle uitersten om het brouwproces zijn opgezocht. Ook de brouwinstallaties werden geïnnoveerd. Er werd door Brouwerij Leeghwater op steeds grotere schaal gebrouwen. Een vriendengroep opgegroeid in het Land van Leeghwater werd een hecht ondernemersteam dat inspiratie haalde uit: het gebied, de techniek, de natuur en natuurlijk het water. Allen met één gemeenschappelijk doel: dat water in bier doen veranderen.

Sinds de zomer van 2017 is de brouwerij officieel bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als Besloten Vennootschap. Samenwerkingen met verschillende brouwerijen kwamen tot stand. Hierdoor kon ineens met veel meer capaciteit worden geproduceerd. Alle brouwsels worden op dit moment op grote schaal gebrouwen bij Brouwerij Hoop in Zaandijk. En weetje wat het leuke is? Het water van het Land van Leeghwater is nog lang niet op!

Een ode aan Jan Adriaenszoon Leeghwater

Op nog geen kilometer afstand van Brouwerij Hoop ligt het dorpje De Rijp. In dit dorp is in 1575 Jan Adriaenszoon Leeghwater geboren. Leeghwaters geboortegrond, het polderlandschap tussen de Noord-Hollandse steden Alkmaar, Purmerend, Haarlem en Amsterdam, bestond in die tijd uit veenweiden; kwetsbare eilandjes omringd door water. Daar wilde de heer Leeghwater iets aan doen. Het beschermen van ‘zijn’ eiland De Rijp tegen de dreiging van het water werd één van zijn levensdoelen.

In de eerste helft van de 17e eeuw was Leeghwater als ingenieur nauw betrokken bij het droogmaken van de Beemster (1612), de Purmer (1622), de Heerhugowaard (1625), de Wormer (1626), de Schermer (1635) en de Starnmeer (1643). Het water uit de meren werd weggepompt d.m.v. de inzet van molens. Dit was voor het eerst in de geschiedenis. Om deze reden is bijvoorbeeld de Beemsterpolder opgenomen op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed.

Bovenstaand indrukkende verhaal was voor Brouwerij Leeghwater voldoende om zijn naam aan te verbinden. Alle Leeghwater Bieren hebben daarom een verbinding met Jan Adriaenszoon Leeghwater.

Menu