Brouwerij ‘t IJ

Brouwerij ’t IJ is een sfeervolle brouwerij met een mooi proeflokaal en terras in Amsterdam Oost. Er wordt geen pils gebrouwen, maar uitsluitend speciaalbier. IJ Zatte is één van de eerst gebrouwen bieren van Brouwerij ’t IJ. De Belgische brouwerij ‘Duvel Moortgat’ heeft in 2015 een belang genomen in Brouwerij ’t IJ, maar de omvang van het belang is nooit bekend geworden.

Lees meer over Brouwerij ’t IJ beneden…

Oprichting Brouwerij ’t IJ

Brouwerij ’t IJ is opgericht door muzikant Kasper Peterson. Met zijn band, Drukwerk, trad hij regelmatig op in België. Hier is het idee voor Brouwerij ’t IJ dan ook begonnen. Kasper had een bovengemiddelde interesse in Belgisch bier. Een nieuwe liefde voor craft- en speciaalbier was geboren. De Belgische bierstijlen werden in Nederland nauwelijks nog gebrouwen, wat Kasper deed besluiten het zelf te gaan doen. Al sinds 1985 brouwt Brouwerij ’t IJ eigenzinnige Amsterdamse bieren. In eerste instantie werden deze bieren gebrouwen om de lokale Amsterdamse bevolking in de behoefte te voorzien. Inmiddels zijn de bieren van Brouwerij ’t IJ zo populair geworden, dat deze speciaalbieren ver buiten de Nederlandse landgrenzen worden gedronken.

Verhuizing Brouwerij ’t IJ

Het speciaalbier, dat aanvankelijk in een kraakpand werd gebrouwen, sloeg snel aan bij de bierliefhebbers, waardoor Brouwerij ’t IJ noodgedwongen moest verhuizen naar een grotere locatie. Het oog viel op het leegstaande Gemeentelijk Badhuis Funen. Een pand, ideaal om te brouwen met bijzondere ingrediënten door de aanwezigheid van een uitgebreid watertoevoer- en afvoersysteem en stoomgenerator. Aangrenzend aan het Badhuis Funen zit molen De Goover, wat al sinds het begin als herkenningspunt geldt voor Brouwerij ’t IJ. Op deze nieuwe locatie kan Brouwerij ’t IJ grotere brouwketels kwijt, waardoor er op grotere schaal kan worden gebrouwen. Er wordt geschat dat er ongeveer 9500 hl per jaar door Brouwerij ’t IJ wordt gebrouwen.

Brouwerij ’t IJ als ontmoetingsplek voor Amsterdammers

Na de verhuizing waren de centen op. Brouwerij ’t IJ moest eerst maar eens omzet/winst gaan genereren om de verdere vervolgstappen te kunnen maken. Na enige tijd brouwen kreeg het badhuis ook haar eigen proeflokaal en terras, wat uitgroeide tot een zeer geliefde ontmoetingsplek van Amsterdammers en andere bierliefhebbers. Het proeflokaal is gevestigd op de Funenkade 7 in Amsterdam en is iedere dag geopend van 14.00 tot 20.00 uur. Op deze locatie is het ook mogelijk om rondleidingen te krijgen. Daarnaast heeft Brouwerij ’t IJ ongeveer 600 meter van het proeflokaal nog een externe brouwlocatie op het Zeeburgerpad 55 in Amsterdam welke niet voor bezoekers toegankelijk is. Alle speciaalbieren op de fles worden op deze locatie gebrouwen. De bieren voor op de tap worden gebrouwen op de Funenkade 7 in Amsterdam.

Overname Brouwerij ’t IJ

Brouwerij ’t IJ werd grootgebracht, maar na 20 jaar besloot Kasper een punt achter zijn werk te zetten. Gelukkig waren, de nieuwe eigenaren Bart Obertop en Patrick Hendrikse, bereid om de traditie van het brouwen van het eigenzinnig lekker speciaalbier voort te zetten. In 2005 werd Brouwerij ’t IJ dus overgenomen door Bart en Patrick. Nieuwe bieren als de IJ I.P.A., de IJ Flink en PaasIJ zijn hiervan het logische gevolg. In 2015 heeft brouwerij Duvel Moortgat een belang genomen in de Brouwerij ’t IJ, maar welke belang en hoe groot dat belang daadwerkelijk is, is volledig onbekend.

Bezoek ook eens de website van Brouwerij ’t IJ

Winkelwagen
Scroll naar top