Gijtebok
Gijtebok is een
Lentebok gebrouwen door de heren van Brouwerij de Natte Gijt. Dit lentebier is helder en geeloranje van kleur. Gijtebok heeft een aardig fruitig neusje en kent een mooie stabiele witte schuimkraag. Het heeft een zoetig karamelachtige karakter, maar toch zijn er genoeg fruitige tonen te herkennen. De fruitige tonen van citroen, grapefruit en perzik maken dit speciaalbier verfrissender dan een doorsnee Lentebok.
Gijtebok heeft een medium tot full body. Met een behoorlijk koolzuurgehalte ontstaat er lekker bruisend mondgevoel. De afdronk is een beetje droog, licht plakkerig en toch is er nog een lekker bittertje te herkennen. Wat ons betreft is
Gijtebok een fraai experiment en absoluut een aanrader om deze lente te leren ontdekken. Het bier is een echt seizoensbier voor de lente en wordt maar eenmaal per jaar gebrouwen. Zorg dus dat je deze op tijd in huis hebt, anders mis je deze fantastische lentebok.
Brouwerij de Natte Gijt
Brouwerij de Natte Gijt is een bierbrouwerij uit Weert. Helaas heeft de brouwerij geen eigen brouwlocatie, maar maakt het gebruik externe brouwketels van bevriende brouwerijen. In mei 2011 gebeurde er iets wat het leven van de bierbrouwers compleet veranderde. De Natte Gijt won het Open Nederlands Kampioenschap Amateur Bierbrouwen. De passie voor bierbrouwen is inmiddels een volledig uit de hand gelopen hobby geworden. Ondernemers Rudy en Marc experimenteren veel en proberen echt ‘out of the box’ bieren te produceren. Naast
Gijtebok heeft de brouwerij een enorm succes met
Hop met de Gijt. De Natte Gijt heeft inmiddels meer dan 12
verschillende speciaalbieren gebrouwen met wisselend succes.
Ingrediënten Gijtebok
Zoals aangegeven vinden Rudy en Marc van Brouwerij de Natte Gijt het zeer interessant om te experimenteren. Zij willen nooit een doorsnee speciaalbier uitbrengen, maar altijd even stil staan bij een aantal bijzondere ingrediëntenten. In geval van de
Gijtebok hebben zij een aantal fruitige producten toegevoegd om het bier frisser te laten smaken dan een traditionele lentebok. Het doel was een zoete lentebok bier te produceren, maar het eveneens fris te laten smaken. Hieronder een overzicht van welke toevoegingen er zijn gedaan in
Gijtebok:
- Water
- Hop(pen)
- Gekaralimiseerde mouten
- Dennen mouten
- Citroengras/citrusvruchten
- Grapefruit
- Honing
- Perzik
Foodpairing tips
Een craft- en speciaalbier kan nog beter gaan smaken wanneer je het zou combineren met de juiste spijzen. Wij hebben voor
Gijtebok uitvoerig onderzoek gedaan en aantal gerechten in combinatie met het bier uitgebreid getest. Door dit bier te proeven en te beoordelen komen wij met deze foodpairing tips:
- Spare ribs
- Gemarineerde kipspies
- Massaman curry (Thaise curry)
- Som Tam (Spicy Thaise salade)
- Grillburger
- Mexicaanse barbecueworst
Wees de eerste die “Brouwerij De Natte Gijt Gijtebok” beoordeelt