Search
Close this search box.

Taal

Login / meld je aan

Home > Blog > Bier > Een nieuw tijdperk in de bierwereld: minder pils, meer speciaalbier

Een nieuw tijdperk in de bierwereld: minder pils, meer speciaalbier

Delen

Het is geen verrassing dat het bierlandschap verandert. De laatste tijd zien we steeds duidelijker dat speciaalbier een grotere rol begint te spelen in onze samenleving, terwijl traditioneel pils minder populair wordt. Er zijn onlangs interessante ontwikkelingen opgemerkt binnen deze trend. Hier delen we graag een aantal statistieken met jullie en bespreken we wat dit betekent voor ons geliefde drankje!

Een Daling in de Bierconsumptie

Het afgelopen jaar zagen we een afname in de hoeveelheid bier die werd gedronken, zowel thuis als in de kroeg. Dit kwam door verschillende redenen, zoals een minder goede zomer en hogere prijzen.

In 2023 werd er ongeveer 11,5 miljoen hectoliter bier verkocht, wat een daling van 5,6 procent betekende ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is een duidelijke verandering ten opzichte van de 12,1 miljoen hectoliter in 2019, voor de pandemie.

Pils Verliest Aan Populariteit

Pils blijft nog steeds het meest gedronken bier, met meer dan 9 miljoen verkochte hectoliters. Maar toch heeft deze categorie terrein verloren, met een afname van 6,5 procent vergeleken met 2022.

Een Glanzende Toekomst voor Alcoholvrij Speciaalbier

Ondanks deze verschuivingen blijft de verkoop van alcoholvrij bier stabiel, terwijl de vraag naar alcoholvrij en alcoholarm speciaalbier (tot 3,5 procent) flink is gestegen. De verkoop van deze categorie steeg met bijna 74 procent ten opzichte van 2022.

Impact op de Brouwerswereld

De verminderde interesse in traditioneel speciaalbier heeft ook gevolgen gehad voor het aantal brouwerijen. Voor het eerst in twintig jaar zijn er meer brouwerijen gestopt dan gestart. In 2023 waren er 76 brouwerijen minder dan het jaar ervoor, wat het totale aantal brouwerijen in Nederland op 920 bracht.

Laten we Samen Proosten op Nieuwe Avonturen

Hoewel de cijfers veranderingen laten zien, blijft onze liefde voor bier onverminderd. Laten we samen toosten op nieuwe ontdekkingen, nieuwe smaken en nieuwe avonturen in de wereld van speciaalbieren.

Proost!

Het team van Bierfamilie.nl

Delen

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.