Zoek
Sluit dit zoekvak.

Taal

Login / meld je aan

Home > Blog > Bier > De wereldreis van de I.P.A.

De wereldreis van de I.P.A.

Delen

De wereldreis van I.P.A. – De term I.P.A., waarschijnlijk heb je deze al vaak voorbij zien komen, maar waar staat deze term eigenlijk voor? De I.P.A. (voluit India Pale Ale) is in de craft- en speciaalbierwereld HOT. In vrijwel ieder café staat er wel ergens een hippe I.P.A. op de kaart en in de supermarkten en webshops is dit type speciaalbier al helemaal niet meer weg te denken. Marco Kamlag van Bierfamilie.nl neemt je mee terug in de tijd met het beroemde verhaal achter de India Pale Ale…

De geschiedenis van de I.P.A.

We beginnen aan het begin. De India Pale Ale is een afgeleide van de bierstijl Pale Ale. Deze bierstijl betekent simpelweg “Blond Bier” en ‘India’ staat gewoon voor India, niet meer en niet minder. De India Pale Ale heeft zijn naam dan ook te danken aan het Engels kolonialisme en handel met India.

Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel koloniën en verliep het transport via (zeil)schepen. De Engelse aristocraten verlangden in deze periode naar het bier van thuis, maar deze bieren waren niet te verschepen vanwege de beperkte houdbaarheid. Een transport via een zeilschip duurde ongeveer 4 maanden, terwijl het bier van thuis in die tijd slechts 2 á 3 maanden houdbaar was. Ondanks meerdere pogingen lukte het de Engelsen dan ook niet om de bieren met de juiste kwaliteit te transporteren. De Britse brouwer George Hodgson van de Bow Brewery kwam met het geweldige idee om extra hop aan de bieren toe te voegen, zodat deze langer houdbaar waren. In die tijd hadden de bierbrouwers nog niet de kennis over het gistmanagement, maar wisten wel dat hop een prima bewaarmiddel was. En zo geschiede. De Pale Ale bleef langer houdbaar en kon de Engelse aristocraten aan hun behoeften voorzien. In India werd ineens volop Engels bier gedronken. Logischerwijs kreeg dit type bier dan ook de naam ‘India Pale Ale‘.

Hop & I.P.A.

Een hoog alcoholpercentage is niet het belangrijkste kenmerk van de I.P.A. en ook niet op ieder speciaalbier van toepassing. Sommige IPA’s hebben bijvoorbeeld een nagenoeg gelijk alcoholpercentage als een Pilsener. Wanneer iemand het woord I.P.A. in de mond neemt, dan is het enige wat daarbij hoort: HOP!

Hop (Humulus lupulus) is een plant die familie is van de hennepplant. In zowel Nederland als België groeien de hop in het wild, maar inmiddels worden deze planten ook geteeld. De hopbellen (vruchtkegels) worden als extra smaakmiddel toegevoegd in het productieproces van bier. Hop zorgt er voor dat het bier een bittere smaakdimensie krijgt. Daarnaast ruiken IPA’s vaak naar tropische vruchten door de toevoeging van hop.

Wat is lekker bij een I.P.A?

Zoals eerder vermeld zijn hoppige speciaalbieren momenteel HOT. Bijna iedere brouwerij komt wel met een I.P.A. op de markt. Maar wat kun je nu als beste eten bij een I.P.A om de bierbeleving tot een absoluut succes te maken? Wij geven je een aantal handige tips om jouw eten en speciaalbier te combineren voor fantastische smaakbeleving:

  • Een overheerlijke pittige oude kaas. Door dit te combineren met een I.P.A. verscherpt het de pittige dimensie van de oude kaas. De Vuur & Vlam van Brouwerij de Molen is een uitstekende IPA die hierbij zou passen.
  • Pittige snacks. Denk hierbij aan vlammetjes, kroket of bitterbal en saucijzenbroodjes. Het vet in deze snacks wordt afgebroken door de hop. Hierdoor wordt de smaak van de pittige snacks nog intenser. Daarnaast neemt de intensiteit van de hop in het bier af, waardoor het bier nog makkelijker is weg te drinken en jouw I.P.A. een echte dorstlesser is geworden. Wij adviseren om dit gerecht te combineren met de Raging Bitch.
  • Chinees eten. Veel bierliefhebbers drinken graag een biertje bij Chinees voedsel. Dit heeft er mee te maken dat Chinees eten aan de vettige kant is. Door hier een I.P.A. bij te drinken smaakt het eten beter en wordt jouw bier een ware dorstlesser om dezelfde reden als pittige snacks. Een goede combinatie hiervoor is bijvoorbeeld Hop met de Gijt.
  • Kruidige gerechten zoals Curry. Als je jouw kruidige gerecht zoals Curry wilt versterken, dan drink je daar een I.P.A. bij. De hop versterkt de kruiden en geldt hier dus als smaakversterker. Een bier welke hier prima bij zou passen zou de Jopen Mooie Nel IPA van Brouwerij Jopenkerk zijn.

World IPA Day

Op iedere eerste donderdag van Augustus is het World IPA Day. Op deze dag wordt een eerbetoon gegeven aan George Hodgson en wordt de dag gebruikt om het glas te heffen op deze populaire bierstijl. Veel bierbrouwers, webshops en influencers in de bierwereld maken van deze dag gebruik om de IPA te promoten via social media kanalen. Wij kunnen dan natuurlijk niet achterblijven. Voor de echte bierliefhebber hebben wij het ‘I.P.A. Bierpakket‘ samengesteld die uiteraard met korting bij ons te bestellen is op World IPA Day. Waan jezelf tot een oud Engelse aristocraat en bestel het Hoppige I.P.A. Bierpakket via onze webshop. Proost mensen, proost op de IPA!

Delen

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.