Search
Close this search box.

Taal

Login / meld je aan

Home > Blog > Bier > De Schuimkraag, wat is zijn functie?

De Schuimkraag, wat is zijn functie?

Delen

Een bier is niet af zonder de schuimkraag. Het oogt al bijzonder wanneer een bier wordt ingeschonken en er boven op het smaakvolle bier een mooie schuimkraag ontstaat. Heb jij enig idee wat de functie is van de schuimkraag? En hoe de schuimkraag gemaakt wordt in het brouwproces? Via deze informatieve blog over de schuimkraag proberen wij de bierliefhebber te inspireren over dit wonderlijke bestanddeel van bier.

Hoe ontstaat de schuimkraag

Het is geen eenvoudige vraag die we hier stellen. Toch gaan we proberen deze vraag over het ontstaan van de schuimkraag te beantwoorden. Één van de vaste basisingrediënten in het brouwproces van speciaalbier is graan. Alle granen bevatten eiwitten. Tijdens het brouwproces wordt graan gekookt en zo ontstaat er wort. Wort is een soort soep die vol zit met eiwitten en suikers vanuit het graan. De overgebleven graanresten worden samen met grove eiwitten gefilterd uit het overgebleven restproduct. Dit restproduct wordt in de bierwereld ook wel ‘bostel’ genoemd, een geliefd veevoer in de agrarische sector. De kleine eiwitten worden later in het brouwproces opgegeten door de gist. De eiwitcellen die vervolgens overblijven zijn dus middelgroot te noemen, en die zijn uiteindelijk belangrijk voor het ontstaan van de schuimkraag.

Schuimkraag

Koolzuur en de schuimkraag
De belangrijkste basis voor het ontstaan van de schuimkraag zijn de koolzuurbellen. De gistcellen vormen de koolzuurbellen. Je kent ze wel, die kleine belletjes die na het inschenken van je speciaalbier naar boven komen. Onderweg naar de oppervlakte pikken de koolzuurbellen de middelgrote eiwitten op. Er ontstaat vervolgens een stevige beschermlaag om het koolzuurbelletje. Al koolzuurbellen en beschermlagen in een hoge concentratie bij elkaar noemen we de schuimkraag en is belangrijk voor de levensduur. Bij een frisdrank met koolzuur worden geen eiwitten onderweg opgepikt. Daarom hebben dat soort dragen geen uiteindelijke schuimkraag.

Waar dient de schuimkraag voor?

Als uiteindelijke hoofddoel is de schuimkraag ontstaan om de smaakaroma’s in het glas te bewaren. De schuimkraag zit bovenop het bier en is een soort isolatiemateriaal. Het zorgt ervoor dat het bier niet direct in contact komt met de lucht. Wanneer een speciaalbier in aanraking zou komen met de open lucht gaat het bier namelijk oxideren. Op dat moment vervallen alle smaken uit het glas vandaan en zal je bier smakeloos worden. Daarnaast dient de schuimkraag om het koolzuur te bewaren. Zonder koolzuur zal het bier zijn verfrissende afsluiting kwijt raken en dus minder in de smaak vallen.

Volle schuimkraag
Hoe creëer je de mooiste schuimkraag?
Wij hebben een aantal bruikbare tips mee voor het creëren van de mooiste schuimkraag:

  • Zorg dat je glas vetvrij is. Wanneer een glas vettig is, kun je er vergif opnemen dat de schuimkraag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Lippenstift is vettig, dus ga geen bier drinken met lippenstift. Kaassoorten, pinda’s, chips en bittergarnituren zijn ook vettige producten. Wanneer je deze hapjes toch combineert bij het juiste speciaalbier, zorg dan dat je jouw glas regelmatig spoelt met lauw water.
  • Bierglazen mogen absoluut niet in de vaatwasser. De vaatwastabletten zijn ware killers voor de schuimkraag. Was je bierglazen daarom altijd met de hand af met lauw water en een beetje soda. Droog de glazen met een doek die niet stoffig is of pluizen achterlaat. Een professionele poleerdoek is het beste om de bierglazen mee te drogen.
  • Wanneer je een pilsener uit een glas gaat drinken, drink dan altijd uit een hoog glas die nat is gemaakt met lauw water. Hier ontstaat de mooiste schuimkraag van. Andere bierstijlen drink je bij voorkeur altijd uit een droog glas. Deze spoel je nooit van te voren met water. Is het bier door een lekkernij alsnog vettig geworden, spoel deze dan met lauw water, maar maak het glas wel weer droog.
  • Schenk je bier altijd in een hoek van 45 graden. Naarmate je het glas aan het vullen bent dan trek je het glas recht. Op deze manier wordt je beloond met een prachtig aanzicht van het bier met een romige schuimkraag.

Delen

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.