Zoek
Sluit dit zoekvak.

Taal

Login / meld je aan

Home > Blog > Brouwen > De 5 belangrijkste bier ingrediënten

De 5 belangrijkste bier ingrediënten

Delen

Bierbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Het is tegenwoordig gebruikelijk om meerdere bieren te brouwen van verschillende bierstijlen. De meeste nieuwe bierbrouwerijen hebben geen eigen brouwinstallatie en maken gebruik van installaties van derden. Desalniettemin groeit het aanbod aan craft- en speciaalbier nog steeds. De nieuwe smaken zijn nog steeds verschillend ten opzichte van al bestaande speciaalbieren, maar hoe kan dat nou eigenlijk? In dit inspirerende verhaal lees je meer over vijf belangrijkste ingrediënten die van invloed zijn op de smaak van speciaalbier.

Ingrediënt 1: Water

Speciaalbier bestaat voor ongeveer 90% uit water. Sommige bierbrouwers werken met enkel natuurlijke ingrediënten en hebben dan ook een voorkeur voor het soort water wat zij gebruiken. Dit kan zelfs verschillen per type bier. Er wordt door een aantal grote bierconcerns voorspelt dat er op termijn een tekort gaat ontstaan aan schoon zoet water. Zo heeft biergigant AB-InBev een aantal waterbronnen in eigen bezit. Veruit de meeste bierbrouwerijen maken gebruik van leidingwater. Echter kan er per regio een behoorlijk verschil zitten in de samenstelling van het leidingwater. Zo kunnen we bijvoorbeeld in de provincie Limburg spreken over zacht water met weinig mineralen en in de randstad over hard water met veel mineralen en kalk. In de gebieden waar hard water door de leidingen stroomt is het voor de bierbrouwers belangrijk om de brouwketels vrij te houden van kalkaanslag. Kalk heeft namelijk een negatieve invloed op de smaak van het bier. Het soort water is dus sterk van invloed op de smaak van het bier.

Ingrediënt 2: Granen / Mout

Een ander belangrijk element voor het brouwen van speciaalbier is het soort graan. Veelal gebruiken de bierbrouwers het type brouwgerst. Dit is een speciaal soort gerst die wordt geteeld voor het brouwen van speciaalbier. Brouwgerst wordt vaak gebruikt vanwege de bijzondere eigenschappen van veel zetmeel en weinig eiwitten. Dan hebben we ook nog de graansoort mout. Althans, mout is ontkiemd graan dat vervolgens is gedroogd. Steeds meer bierbrouwers zijn aan het experimenteren met verschillende granen en combinaties daar van. Zo wordt bijvoorbeeld voor de bierstijl ‘witbier‘ vaak tarwe gebruikt en wordt er door andere bierbrouwers gebrouwen met haver, mais of rijst. De ‘Jopen 4 Granen Bok‘ (een fantastisch mooi bockbier) wordt bijvoorbeeld gebrouwen met gerst, tarwe, rogge en haver om een sensationeel goede smaak te creëren. Belangrijk voor de kleur bier is dat er wordt gekeken naar welke kleur mout er wordt gebruikt. Door mout te roosteren ontstaat er een donkere kleur en kun je dus een mooi donker speciaalbier gaan brouwen.

Ingrediënt 3: Hop

Humulus Lupulus (de Latijnse benaming voor hop) is het meest smaakvolle ingrediënt van speciaalbier. Hop is een bijzonder soort plantje die zelfs familie is van de bekende hennepplant. Van nature is deze plant een klimplant die overal in de wereld, maar ook in Nederland te vinden is. Wereldwijd zijn er tientallen verschillende hopsoorten al beschikbaar en worden er ieder jaar nog steeds nieuwe soorten gevonden. De nog overgebleven hoptelers laat deze soort plant aan grote palen metershoog naar boven groeien, zodat er gemakkelijk geplukt kan worden. Uiteraard groeit hop ook nog in het wild die medio september/oktober geplukt kan worden. De bierbrouwer gebruikt enkel de bloemetjes van de vrouwelijke variant van de hopplant om het speciaalbier een bittere smaak te kunnen meegeven. In het verleden werd hop namelijk toegevoegd als conserveringsmiddel, maar nu wordt het vooral gebruikt om het speciaalbier langer houdbaar te houden en een bittere smaakdimensie mee te geven.

Ingrediënt 4: Gist

Gist is het belangrijke vierde ingrediënt van speciaalbier en een verzamelnaam van micro-organismen behorend tot de schimmels. Dit element is belangrijk om de gewonnen suikers uit het zetmeel om te zetten in alcohol. Ieder soort gist (giststam) heeft zijn eigen unieke karakter met zijn eigen smaakaroma’s. Het zal daarom altijd een uniek soort speciaalbier opleveren. De meeste bierbrouwerijen gebruiken slechts één soort giststam, omdat ze bang zijn dat de eigen gist gecontamineerd wordt met andere gisten. Vaak wordt zelfs de gist opgeslagen in bepaalde gistenbanken, zodat Europese brouwerijen deze opnieuw kunnen gebruiken. Bekende gistenbanken zijn ‘De Brewing Research Foundation’ uit het Verenigd Koninkrijk en ‘KU Leuven’ uit België.

Ingrediënt 5: Extra Smaakmakers

Water, graan/mout, hop en gist zijn de vier hoofdingrediënten. Omdat de bierbrouwers tegenwoordig zoveel experimenteren met extra smaken, proberen ze ook met andere smaakindicatoren het verschil te maken. Een belangrijke extra smaakmaker zijn dan ook de bestanddelen van fruit en vruchten. Zo wordt er onder andere veel geëxperimenteerd met citroen- en sinaasappelschillen. Witbieren worden veelal gebrouwen met koriander. Bij ‘stoutbieren‘ wordt er kaneel, anijs, gember, koffie, chocolade en karamel toegevoegd. In de Verenigde Staten hebben deze experimenten geleid tot een enorme toename aan microbrouwerijen en ook in Europa zien we een forse stijging.

Delen

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.