Hertog Jan Brouwerij

Voor de geschiedenis over de Hertog Jan Brouwerij, gaan we ver terug in de tijd. Stoombrouwerij de Vriendenkring is op 2 maart 1915 opgericht door vier bierbrouwers in Arcen. Gerard van Soest, August Schaven (Brouwerij het Anker), Gerard van Dijk (Brouwerij de Oranjeboom) en Leopold Haffmans (Brouwerij de Roobeek) exploiteerden de stoombrouwerij onder de naam van VK Bier. Het bier werd gevuld in houten vaten en afgevuld door flessen met beugels. Dit was uniek voor die tijd. Tijdens WO II heeft VK Bier zwaar te lijden gehad en na de oorlog is begonnen met de wederopbouw van de brouwerij. Door de (financiële crisis) en de ondermaatse bierafzet had VK echter geen bestaansrecht meer. In 1949 zijn alle aandelen verkocht aan Brouwerij de Drie Hoefijzers uit Breda. Het merk VK Bieren bleef wel bestaan en de brouwerij werd in 1956 helemaal verbouwd en gerenoveerd.

Financiële problemen

In 1968 kreeg ook Brouwerij de Drie Hoefijzers te maken met financiële problemen. De brouwerij werd overgenomen door Allied Breweries Limited, een Engelse brouwerijgroep. Ook zij hadden gehoopt op meer succes, maar in 1980 besloot deze vriendengroep de brouwerij helemaal te gaan sluiten. Een man uit Helmond (Toon van Reek) nam samen met 2 vennoten een moedig besluit om onder de naam De Arcense Stoombierbrouwerij een doorstart te maken. Op 29 oktober 1992 herhaalde de geschiedenis zich opnieuw. De Arcense Stoombierbrouwerij werd overgenomen door de Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam/Allied Breweries Nederland. Deze firma veranderde de naam op 5 april 1993 in de Oranjeboom Bierbrouwerij. Deze werd ten slotte in 1995 overgenomen door het toenmalige Interbrew Nederland (nu behorend tot de AB Inbev) groep. Pas in 1998 wordt de naam van de Arcense Stoombierbrouwerij naar de huidige tenaamstelling: Hertog Jan Brouwerij. De brouwerij is vernoemd naar de 13e-eeuwse hertog: Jan I van Brabant. De hertog stond bekend om (zijn dronkenschap) en de vele feesten en partijen die hij organiseerde waar het bier rijkelijk vloeide.

Het genootschap van Hertog Jan

Een aantal cafés hebben zich aangesloten bij het Genootschap van Hertog Jan. De voorwaarden om bij het genootschap te mogen horen zijn simpel: de bieren dienen met de grootste zorg geserveerd te worden, op de juiste manier getapt, op de juiste temperatuur geschonken in de juiste glazen. Als de brouwerij iets bijzonders wilt ondernemen, een nieuw bier op de markt brengt of een evenement organiseert is dit veelal in één van de aangesloten cafés. Zie op onderstaande link de selectie van de cafés van het Genootschap van Hertog Jan: https://www.hertogjan.nl/genootschap/

Ook zijn er speciale evenementen m.b.t. de Hertog Jan Grand Prestige. Zo kunnen liefhebbers bijvoorbeeld op één speciale dag in het jaar rondleidingen doen, uitgebreid proeven, en een fles op naam in de kelders achterlaten.

Winkelwagen
Scroll naar top