Brouwerij Jopen

Brouwerij Jopen, we gaan terug naar de veertiende eeuw, als Haarlem uitgroeit tot een van de meest toonaangevende brouwerssteden van Nederland. De bierbrouwerijen draaien volop en het gerstenat wordt in zogeheten ‘Jopen’ (vaten van 112 liter) over het Spaarne vervoerd. Het speciaalbier is van uitstekende kwaliteit en wordt zelfs in het buitenland gedronken. Ondanks de roem komt er in 1916 een einde aan Jopen en sluit de laatste Haarlemse brouwerij de poorten.

Lees meer over Brouwerij Jopen hieronder…

Het begin van Jopen

De oorsprong van Jopen begint in de jaren negentig van de vorige eeuw, als de voorbereidingen voor de festiviteiten van het 750-jarig bestaan van Haarlem in volle gang zijn. De stichting Haarlems Biergenootschap komt met een plan om het Haarlemse bier nieuw leven in te brengen. In het stadsarchief worden recepturen uit 1407 en 1501 gevonden en het bier wordt gebrouwen. De brouwsels blijken een genot om te drinken. Op 11 november 1994 wordt het Haarlemse feestjaar en het begin van Brouwerij Jopen ingeluid, met het jongste speciaalbier van Jopen, de Hoppen.

Opening van de Jopenkerk

Door het grootste succes van Jopen wordt het avontuur voortgezet. De Haarlemse brouwerstraditie wordt in november 2010 met de opening van Brouwerij Jopenkerk in ere hersteld. Het historische gebouw, de Jacobskerk in het Raaksgebied, wordt omgebouwd tot een volledig operationele brouwerij, grandcafé en restaurant, waardoor Haarlem weer als brouwersstad op de kaart staat. Het is fantastisch om te zien hoe roodkopere ketels aan de muur hangen en je kunt genieten van verschillende speciaalbieren en bijbehorende gerechten. Inmiddels is de brouwerij zo groot en commercieel geworden dat zij ook een 2e locatie hebben geopend in Hoofddorp, waarbij ook een proeflokaal aanwezig is.

Hoogwaardige speciaalbieren van Jopen

Met de uiterste zorg en veel passie worden hoogwaardige traditionele en innovatieve speciaalbieren geproduceerd. Bij het brouwproces wordt optimaal gebruik gemaakt van de nieuwste technologische ontwikkelingen en uiteraard van de beste ingrediënten, wat resulteert in oude klassieke speciaalbieren (volgens eeuwenoude en innovatieve recepten). Brouwerij Jopen kenmerkt zich door zijn onderscheidende, authentieke speciaalbieren, vol van smaak en met achter ieder bier een bijzonder verhaal. De vele prijzen die Jopen zowel nationaal als internationaal in de wacht heb weten te slepen vormen het ultieme bewijs. Uiteraard mogen een aantal fantastische bieren niet in ons assortiment ontbreken. Wij hebben er voor gekozen om onderstaande bieren in diverse bierpakketten op te nemen. Uiteraard zijn deze ook los te bestellen:

  • Jopen Adriaan Wit
  • Jopen Extra Stout
  • Jopen Mooie Nel I.P.A.
  • Jopen Ongelovige Thomas
Winkelwagen
Scroll naar top