Brouwerij Het Anker

Charles Leclef (5e generatie) neemt in 1990 Brouwerij Het Anker over. In het Belgische Mechelen is de bierbrouwerij gevestigd. Charles Leclef wilt een uniek concept neer zetten en wilt verschillende vernieuwingen doorvoeren. Er wordt geïnvesteerd in nieuwe gebouwen en materialen worden gerestaureerd en vernieuwd. Er wordt een 3-sterren hotel opgericht zodat bierliefhebbers optimaal kunnen genieten van de bieren van Brouwerij Het Anker. In 2010 wordt er een nieuwe brasserie gebouwd, zodat er ook rondleidingen kunnen worden gegeven. Brouwerij Het Anker is inmiddels niet meer weg te denken uit de speciaalbierenwereld. De brouwerij is zo groot geworden, dat het haar bieren exporteert naar meer dan 40 landen.

De historie van Brouwerij Het Anker

We gaan ver terug in de tijd. In 1872 nam de familie Van Breedam de stadsbrouwerij in Mechelen over. Deze familie investeerde voor het eerst in een moderne stoomketel en de eerste mouterij van Vlaanderen. Het mout dat werd geproduceerd diende als grondstof voor de brouwerij en alle omliggende brouwerijen in de omgeving van Mechelen. De naam van de stadsbrouwerij werd op 31 december 1904 gewijzigd naar Brouwerij Het Anker.

Tijdens WOI besloten de Duitsers dat er maar één brouwerij actief mocht zijn in de omgeving van Mechelen. Brouwerij Chavalier Marin mocht blijven brouwen, maar Brouwerij Het Anker moest worden gesloten en ontmanteld. Het rode koper van de brouwketels werd omgesmolten tot grondstof voor de wapenindustrie. Na dat de Eerste Wereldoorlog was beëindigd werd er een doorstart gemaakt.

In WOII beleefde Brouwerij Het Anker opnieuw angstige momenten. De Duitse bezetters besloten dat er slechts één bier mocht worden gebrouwen met een alcoholpercentage van 0,8%. Hier kon de brouwerij gelukkig gehoor aan geven. Vele inwoners van Mechelen konden werken in de brouwerij, zodat zij geen arbeid voor de Duitsers moesten verrichten.

Na de Tweede Wereldoorlog werd er direct doorgepakt. Er kwam een nieuwe brouwzaal met nieuwe koperen ketels. Nevenactiviteiten als de mouterij werden afgestoten en werd puur de focus gelegd op het brouwen van bier. Zo kwam in 1960 de ‘Gouden Carolus’ op de markt. In 1990 nam Charles Leclef Brouwerij Het Anker over. Inmiddels staat er binnen de muren van de brouwerij een hotel, brasserie, stokerij en bierbrouwerij.

Brouwerij – Brasserie – Hotel – Stokerij Het Anker

Brouwerij Het Anker produceert de bieren van Maneblusser en Lucifer. Deze bieren worden op grote schaal gebrouwen en geëxporteerd naar meer dan 40 landen. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen hoe deze speciaalbieren worden gebrouwen en welke ingrediënten hiervoor worden gebruikt. Daarnaast kun je ook reserveren voor verschillende bierproeverijen.

In de brasserie van Brouwerij Het Anker kun je prima vertoeven. Je vindt er heerlijke gerechten die je kunt combineren met de speciaalbieren. Sommige gerechten worden zelfs bereid met bier. De brasserie is iedere dag geopend vanaf 10.00 uur.

Hotel Het Anker is het enige en eerste brouwerijhotel van België. Het hotel is van alle gemakken voorzien. Vanuit je hotelkamer heb je uitzicht over de bierbrouwerij en de stad Mechelen. Zodra je de stad hebt verkent kun je je in de brasserie laten verwennen. Daarna komt je heerlijk tot rust in het hotel.

Charles Leclef nam in 1990 de bierbrouwerij over, maar had ook nauwe banden met De Molenberg in Blaasveld waar zijn oom woont. Nadat Charles in 1990 de brouwerij moderniseert, komt hij met nieuwe plannen. In de Molenberg wilt hij bier tot alcohol distilleren. Als eindresultaat moet een Belgische whisky ontstaan. Deze whiskystokerij wordt het perfecte huwelijk tussen de twee familietradities: brouwen en distilleren.

Winkelwagen
Scroll naar top