Brouwerij De Achelse Kluis

In het jaar 1686 stichtte Petrus van Eijnatten een gemeenschap van kluizenaars. Dit deed hij op de grens met Nederland, in het Vlaamse land gelegen aan het water van de Tongelreep tussen Hamont-Achel en Valkenswaard. Hij noemde dit De Sint-Benedictusabdij van Achel, beter bekend als de Achelse Kluis.

De geschiedenis

In 1852 werd de eerste brouwerij van De Achelse Kluis operationeel. Tijdens de eerste Wereldoorlog is de abdij/brouwerij in handen gekomen van Duitse bezetters. Vanaf 1917 lag de productie dan ook stil. Pas in 1998 werd in één van de oude stallen een volledig nieuwe brouwerij geïnstalleerd. Er werden 2 blonde bieren gebrouwen die bedoeld waren voor de fietsers en wandelaars die de Kempen doorkruisen. Met een laag alcoholpercentage waren deze echte dorstlessers voor deze fietsers en wandelaars.

De Achelse Kluis

En op dit moment…
De brouwerij zelf is helaas niet te bezoeken en volledig afgeschermd. Vanuit de herberg heb je wel een mooi overzicht op de ketels van de brouwerij. Vanaf 2001 schenkt het naastgelegen proeflokaal van de bierbrouwerij een blond en een bruin bier. Bij ons bekend als de Achel Blond en de Achel Dubbel. Deze worden geschonken van uit het vat met slechts 5% alcohol. Ook worden de Achel Blond en de Achel Bruin afgevuld op de fles, met beiden een alcoholpercentage van 8% en uiteraard in ons assortiment opgenomen. Op dit moment zijn de inkomsten van De Achelse Kluis afhankelijk van de (boek)winkel, een gastenhuis, een religieuze galerie en de brouwerij. Mocht je in de buurt zijn is het zeker de moeite waard om eens een bezoek te brengen aan De Achelse Kluis!

Winkelwagen
Scroll naar top