Oikenbock
Oikenbock is het bovengistend bokbier van brouwerij Dampegheest. Deze herfstbock wordt gebrouwen sinds 2017 en heeft een alcoholpercentage van 6,5%. Net zoals vele andere
bokbieren is dit bier mooi kastanjebruin van kleur en heeft een stevige witte schuimkraag. In de neus zijn geuren van salmiak, karamel en een vleugje munt te ontdekken. Heerlijke lichtzoete smaken in combinatie met opgedroogde vijgen, herfstkruiden, zoete drop en eikenhout komen je tegemoet. Bovendien zorgen de gebruikte moutsoorten voor het vriendelijke zoete karakter. De toevoeging van de hoppen sturen aan op een aangename bitterheid. Wij adviseren om de
Oikenbock te drinken op een temperatuur van 6 tot 8 graden Celsius. Proost op de herfst!
Brouwerij Dampegheest
Brouwerij Dampegheest is een bierbrouwerij uit het Noord-Hollandse dorpje Limmen. Sinds 2008 hebben brouwmeesters Rinus Koot & Kees Koot (broers) besloten om het hobby brouwen om te zetten naar professioneel brouwen. En met succes! Veel
Dampegheest Bieren hebben een ietwat romige structuur en dat heeft alles te maken met de locatie van
Brouwerij Dampegheest. Zij zijn namelijk gevestigd in een oude kaasfabriek waar nog veel oude machines staan waar kaas mee werd geproduceerd. Net zoals bij de andere bieren van de brouwerij wordt in de naam van de
Oikenbock verwezen naar het Westfriese dialect.
Oiken staat voor ‘eiken’ en verwijst naar de eikenhouten lagering van dit bier.
Ingrediënten van de Oikenbock
Zoals gezegd heeft de
Oikenbock een heerlijk zoet karakter door de mouten, maar ook een aangenaam bittertje door de hoppen. Deze smaken komen natuurlijk niet zomaar tot stand, maar worden van te voren uitgebreid getoetst door de brouwmeesters. Voor deze herfstbock heeft de brouwerij gebruik gemaakt van onderstaande ingrediënten in het productieproces:
- Water
- Munich mouten
- Pale mouten
- Aroma mouten
- Cara mouten
- Melanoiden mouten
- Weat mouten
- Northbrewer hoppen
- Spalt select hoppen
- Perle hoppen
- Saaz hoppen
- Gist
- Extra geheimzinnige herfstkruiden
Foodpairing tips:
Kortom de
Oikenbock is een fascinerende herstbock met een eigenzinnig karakter. Samengevat kun je spreken over een zoetig karakter, met toch nog een verfrissend bittertje. Wij hebben al geluk van de wereld dat we ieder bier mogen voorproeven in combinatie met de juiste hapjes om de smaken te versterken. Daarom raden wij aan om de
Oikenbock te drinken met onderstaande spijzen:
- Pittige en belegen kazen
- Stoofpotje
- Zoete desserts
Wees de eerste die “Brouwerij Dampegheest Oikenbock” beoordeelt