Search
Close this search box.

Taal

Login / meld je aan

Home > Blog > Bier > Toename van 75%: Nederlanders kopen meer Belgisch bier

Toename van 75%: Nederlanders kopen meer Belgisch bier

Delen

Nederlanders hebben in de afgelopen tien jaar een aanzienlijke toename gezien van de consumptie van Belgisch bier, met een groei van 75%. In 2022 exporteerden Belgische brouwers maar liefst 3,5 miljoen hectoliter bier naar Nederland, volgens gegevens van de federale overheidsdienst Buitenlandse Handel. Deze trend heeft zich voortgezet in 2023, waarbij Nederland na Frankrijk de grootste exportmarkt voor Belgisch bier is geworden.

Daling in totale bierverkoop in Nederland in 2023

Hoewel de totale bierverkoop in Nederland in 2023 is afgenomen tot 11,6 miljoen hectoliter, wat een daling van 5,6% betekent ten opzichte van het voorgaande jaar, zijn er opmerkelijke verschuivingen in de markt. Zo daalde de verkoop van pils, dat 78% van de biermarkt vertegenwoordigt, met 6,5%. Daarnaast is er een einde gekomen aan de groei van alcoholvrij bier, terwijl de verkoop van speciaalbier stabiel bleef. Speciaalbier heeft nu een marktaandeel van 12%, terwijl alcoholvrij bier goed is voor 7% van de markt.

Concurrentie en uitdagingen in Nederlandse biermarkt

De Nederlandse biermarkt heeft de afgelopen jaren een groeiende concurrentie ervaren, met momenteel 920 actieve Nederlandse brouwerijen volgens de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Dit aantal is bijna drie keer zo hoog als tien jaar geleden. Echter, in 2023 werd voor het eerst in twintig jaar een netto afname van het aantal brouwerijen waargenomen, waarbij 90 brouwerijen hun deuren sloten. In 2024 zijn al 8 brouwerijen gesloten. Ongeveer drie op de tien brouwerijen leden in 2023 verlies, en naar schatting verwacht een vergelijkbaar percentage ook dit jaar rode cijfers, volgens de federatie Nederlandse Brouwers.

Bronnen: Financieele Dagblad & Food Holland

Delen

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.