Search
Close this search box.

Taal

Login / meld je aan

Home > Blog > Bier > Minder Brouwerijen in Nederland: Het Einde van de Gouden Tijd?

Minder Brouwerijen in Nederland: Het Einde van de Gouden Tijd?

Bierconsumptie op het te rras neemt af. Minder brouwerijen.

Delen

Minder Brouwerijen: Keuze op het Terras Beperkt

Op het terras valt op dat er minder brouwerijen zijn om uit te kiezen dan voorheen. Kleine brouwerijen werden massaal opgericht, maar die trend keert nu om. Voor het eerst in twintig jaar daalde het aantal brouwerijen, van 996 naar 920, volgens de Nederlandse Brouwers. Steeds minder brouwerijen, wat betekent dat? En neemt daarmee de bierconsumptie op het terras ook af?

Moeilijke Tijden voor Kleine Brouwerijen

De groei van kleine brouwerijen stagneert. Twee Brouwers in Sint-Michielsgestel is een voorbeeld van een brouwerij die stopte. Eigenaar Milo van Osch zegt dat stijgende kosten en hevige concurrentie het moeilijk maakten om rendabel te blijven.

Ook Brouwers Zonder Eigen Brouwerij Hebben Het Zwaar

Niet alleen brouwerijen met eigen faciliteiten, maar ook kleine brouwers zonder eigen brouwerij hebben het zwaar. Kees Schouten van de Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest merkt dat de vraag naar zijn diensten afneemt. Hij brouwt bier voor kleine ondernemers zonder eigen brouwerij. Sinds de piek in 2012 is zijn productie met 40 procent gedaald.

Speciaalbier Wordt Duurder door Hogere Accijnzen

Bierkenner en biersommelier Fiona de Lange legt uit dat veel hobbybrouwers de stap naar een commerciële brouwerij hebben gewaagd. Maar de markt is verzadigd en niet iedereen kan overleven. Dit leidt tot een daling van het aantal speciaalbierbrouwerijen.

Minder Bierconsumptie en Lagere Accijnzen

De bierconsumptie in Nederland neemt af. In de eerste drie maanden van dit jaar dronken we 2,4 procent minder bier dan vorig jaar, zowel in de horeca als thuis. Dit heeft invloed op de accijnsopbrengsten. Het kabinet verwacht 70 miljoen euro minder aan bieraccijnzen binnen te halen dan eerder gedacht, ondanks een accijnsverhoging van 8 procent per 1 januari.

Verbruiksbelasting op Alcoholvrij Bier Treft Verkoop

De forse verhoging van de verbruiksbelasting op alcoholvrij bier met bijna 200 procent heeft ook een negatief effect op de verkoop. In het eerste kwartaal van 2024 werd er ruim 2 procent minder alcoholvrij bier verkocht, terwijl dit segment eerder juist groeide.

Toekomst van de Nederlandse Brouwerijen

De gouden tijden voor kleine brouwerijen lijken voorbij. Hogere kosten, een verzadigde markt en dalende consumptie maken het moeilijk voor kleine brouwerijen om te overleven. Brouwerijen moeten zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit en manieren vinden om te blijven bestaan.

Laten we ons best doen om ook de kleine brouwerijen in leven te houden!

Laten wij natuurlijk ook ons best doen ook de kleine brouwerijen in leven te houden!

Bron: RTL Nieuws

Delen

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.