Search
Close this search box.

Taal

Login / meld je aan

Home > Blog > Bier > Alcoholvrij Bier: Hoe Vrij van Alcohol Is Het Echt?

Alcoholvrij Bier: Hoe Vrij van Alcohol Is Het Echt?

Delen

Verschillende Alcoholpercentages in Alcoholvrij Bier

Bij het kopen van alcoholvrij bier in de supermarkt of kroeg, denk je misschien dat je een drankje zonder alcohol hebt. Maar niet elk drankje dat als alcoholvrij wordt verkocht, is volledig zonder alcohol. In Nederland mag bier als alcoholvrij worden bestempeld als het tot 0,1 procent alcohol bevat, terwijl wijn tot 0,5 procent alcohol mag hebben. Alles daarboven, tot 1,2 procent, wordt alcoholarm genoemd.

Europese Verschillen in Regels voor Alcoholvrij Bier

De regels voor alcoholvrij bier verschillen sterk per Europees land. In Duitsland en België mag bier alcoholvrij worden genoemd als het tot 0,5 procent alcohol bevat, terwijl in Spanje de grens op 1 procent ligt en in Italië en Frankrijk zelfs op 1,2 procent. Deze verschillen zorgen ervoor dat er in Nederlandse supermarkten alcoholvrij bier verkocht wordt met een hoger alcoholpercentage dan de Nederlandse norm toestaat.

Verwarrende Labels op Alcoholvrij Bier

Een bijkomend probleem is dat sommige Nederlandse brouwers ervoor kiezen om de term “non-alcoholic” op het etiket te gebruiken voor bier met 0,4 procent alcohol, omdat het Nederlandse “alcoholvrij” dan niet mag. Dit kan verwarrend zijn voor consumenten die volledig alcoholvrij willen drinken. Volgens het Voedingscentrum is dit misleidend, omdat het een verkeerde indruk kan geven.

Gevolgen voor Zwangere Vrouwen

Voor zwangere vrouwen is het belangrijk om te weten dat een klein beetje alcohol in een drankje meestal geen directe schade veroorzaakt. Het Voedingscentrum benadrukt dat een biertje met een zeer laag alcoholpercentage meestal geen probleem is, maar het is wel essentieel om bewuste keuzes te maken en de etiketten goed te lezen.

Europese Samenwerking voor Duidelijkere Regels

Om de verwarring te verminderen, pleiten Nederlandse brouwersverenigingen voor duidelijkere en uniforme regels binnen Europa. Ze zijn in gesprek met andere brouwersverenigingen om meer eenheid in de labels te creëren. Dit proces zal tijd kosten, maar er wordt verwacht dat dit op de lange termijn voor meer duidelijkheid zal zorgen.

Onderzoek naar Etiketten door de NVWA

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om de etiketten van alcoholvrije dranken te onderzoeken. De NVWA zal beoordelen of termen als “non-alcoholic” misleidend zijn. Afhankelijk van de resultaten kan het ministerie besluiten om nieuwe maatregelen te nemen.

Kies voor 0,0 als je Zeker Geen Alcohol Wilt

Als je absoluut geen alcohol wilt drinken, is het belangrijk om te kiezen voor producten waar 0,0 procent alcohol op staat. Dit garandeert dat het drankje volledig alcoholvrij is. Zo weet je zeker dat je geen alcohol binnenkrijgt, zelfs niet in kleine hoeveelheden.

Conclusie: Bewust Kiezen voor Alcoholvrij Bier

Het is essentieel voor consumenten om goed op de etiketten van alcoholvrije dranken te letten. De verschillen in regelgeving en terminologie kunnen verwarrend zijn, maar door bewust te kiezen voor producten met een 0,0 label, weet je zeker dat je een volledig alcoholvrij drankje hebt. De brouwersverenigingen blijven zich inzetten voor duidelijkere regels en meer transparantie voor de consument.

Bron: NOS.nl

Benieuwd naar ons alcoholvrij bierpakket? Je bestelt ‘m via deze pagina.

Delen

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.