Search
Close this search box.

Tripel bier

Resultaat 1–40 van de 75 resultaten wordt getoond

Wat is een Tripel Bier?

Een tripel bier is een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. Deze zware biersoort heeft veelal een alcoholpercentage tussen de 7% en de 10%. Dit hoge alcoholpercentage ontstaat door de toevoeging van glucose of suiker in het brouwproces. Hierdoor ontstaat een hoger alcoholpercentage dan normaal en krijgt het bier een zoetere smaak. De complexe smaken van tripel bieren worden veroorzaakt door de typische gist, de hoppen en de mouten die worden toegevoegd. De hoppen en mouten zorgen voor de bitterheid van deze biersoort. De kleur van een tripel is vaak goudblond en dus aanzienlijk lichter dan een Quadrupel of een dubbel Bier. En niet onbelangrijk, bij het inschenken van je glas mag je een tripel nooit afschuimen! De schuimkraag dient namelijk als isolator om de heerlijke smaakaroma’s te bewaren. De zoete smaken en het goudblonde uiterlijk in combinatie met het hoge alcoholpercentage maken de tripel zeer verraderlijk.  Want zeg nou zelf, ziet deze Tripel Karmeliet er niet verrukkelijk uit?!

Oorsprong van tripel bier

Van de term tripel is niet helemaal bekend waar deze vandaan komt. Als enige verklaring kunnen wij aangeven dat tripel bieren waarschijnlijk werden gezien als het meest krachtige bier. Zeker als je die vergelijkt met de andere bierstijlen zoals Enkel en Dubbel.

Als we terug gaan kijken in de geschiedenis van de tripels werd de term voor het eerst genoemd in de jaren ’30 door de Trappistenbrouwerij uit Westmalle. Brouwmeester Hendrik Verlinden (van brouwerij Drie Linden) brouwde samen met de trappisten voor het eerst een blondkleurig sterk bier, welke in die tijd “superbier” werd genoemd. Deze benaming verwees naar het sterke karakter van het bier. Zwaardere bieren werden al langer gebrouwen, maar waren vooral donker van kleur. Voor dit superbier maakten de brouwers gebruik van een oud recept voor blonde bieren van de monniken, waar de monniken zeer zeldzaam gebruik van maakten. Voor de opening van een nieuwe brouwzaal introduceerde Brouwerij Westmalle in 1936 het nieuwe bier: Westmalle Tripel. Hierna werd de naam Tripel overal verspreid en gekopieerd en is de term niet meer weg te denken in de bierwereld.

Waar de oorsprong exact ligt is dus niet te herleiden. Wel kunnen we concluderen dat de naam Tripel is meegegeven door Brouwerij Westmalle.

Tripel bier vs. enkel-, quadrupel- en dubbel bier

Om verwarring tegen te gaan, zie hier de overtreffende trap van speciaalbieren: Enkel – Dubbel – Tripel – Quadrupel. De termen ‘enkel’, ‘dubbel’ en ‘tripel’ verwijzen naar de hoeveelheid graan per liter water die bij die in het brouwproces wordt gebruikt. Hierbij geldt: hoe meer graan, hoe meer suiker, hoe meer alcohol. We vergelijken hier de bierstijl Tripel met de overige stijlen. De belangrijkste verschillen zullen we omschrijven.

Tripel versus Enkel Bier

Enkel bier is de lichtste variant van bierstijlen en wordt in de volksmond ook wel Pils of Pilsener genoemd. In Nederland is dit nog steeds veruit het meest gedronken bier. Hoe dat komt? Lees hier het blogbericht ‘verwarring om de term speciaalbier‘. Het alcoholpercentage van een Enkel Bier ligt op ongeveer 5% en er zit in vergelijking met de Tripel heel weinig smaak aan dit bier. De kleur van een Enkel Bier is iets lichter dan een Tripel Bier. Daarnaast zijn pilseners vaak makkelijker doordrinkbaar dan een Tripel Bier.

Tripel versus dubbel

Op de overtreffende trap zien we de dubbel voor de tripel staan. Als we enkel naar deze trap kijken, zou je wellicht verwachten dat een tripel bier ook donkerder van kleur zou zijn. Dit is echter niet het geval. Bij een tripel wordt doorgaans geen gebruik gemaakt van karameliseerde suiker in de mouten. Hierdoor blijft een tripel goudblond van kleur t.o.v. dubbel bieren. Daarnaast hebben tripel bieren vaak een hoger alcoholpercentage dan dubbel bieren en een hogere koolzuurgraad.

Tripel versus quadrupel

Een quadrupel is een bierstijl van de trappisten en eigenlijk niet te vergelijken met een tripel. Deze bierstijl is vaak donker van kleur en bevat een alcoholpercentage van 10% of meer. In het brouwproces van de quadrupel worden ook meer ingrediënten toegevoegd dan bij andere bierstijlen. Hierdoor is de smaak ook complexer dan bij overige bieren en valt deze bierstijl niet altijd bij iedereen onder de favorieten. Een quadrupel bier is een bier van hoge gisting en wordt daarna nog op de fles gerijpt. Hoe langer deze in je kelder liggen hoe lekkerder ze worden.

Wat is lekker bij een Tripel Bier?

Over het algemeen heeft een tripel bier een variërende smaak van licht zoet tot scherp bitter. Iedere tripel heeft echter wel een complexe smaak en een droge afdronk. Net als ieder ander bier is een tripel prima te combineren met een aantal gerechten. Complexe smaken vanuit het gist, suiker, diverse kruiden en fruitige smaken als citrus maken dat de tripel een goede mix vormt met onderstaande spijzen:

  • Zachte kazen zoals Port Salut. Een zachte kaas met een sterk complexe tripel maken het bier een waar genot. Een geschikte tripel is bijvoorbeeld de Paix Dieu.
  • Asperges. Een kruidige bittere asperge wordt prima gecompenseerd met de zoete smaak van een tripel. Een witte asperge past beter bij een tripel bier dan een groene asperge. Wij raden bij dit gerecht de Chimay Tripel Wit aan.
  • Cheesecake als dessert. De zoetigheid van een cheesecake versterkt de smaak van een tripel bier. De Affligem Tripel is bijvoorbeeld een prima tripel om hiermee te combineren.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.