Search
Close this search box.

Taal

Login / meld je aan

Home > Blog > Evenementen > 5 tips voor een geslaagde bierproeverij

5 tips voor een geslaagde bierproeverij

Delen

Komen je vrienden langs en wil je eens wat anders doen? Zijn je vrienden ook net als jij echte bierliefhebbers? Organiseer dan eens een bierproeverij bij jou thuis. Naast dat het niet alleen gezellig is, leren jullie ook elkaars voorkeuren beter kennen. Hoe ga je aan de slag? Wij geven je 5 praktische tips!

Tip 1: Kies een thema voor jouw bierproeverij

Voordat je (samen met je vrienden) de bieren gaat kopen, is de eerste stap het uitzoeken van een leuk thema voor de bierproeverij. Zo wordt het niet alleen makkelijker om verschillende soorten bieren uit te kiezen, ook zijn er misschien leuke anekdotes te vinden over de bieren. Wij hebben een aantal thema’s voor jou en je vrienden op een rijtje gezet, zodat er inspiratie opgedaan kan worden:

 • Blinde proeverij
 • Per bierstijl (bijvoorbeeld met ons IPA pakket)
 • Verschillende soorten bierstijlen (check ons Try-Out pakket)
 • Bier en bijpassende hapjes
  Nooit eerder geproefde bieren
 • Prijswinnende bieren (onze aanrader: het Prijswinnend Bierpakket)
 • Bieren per land
 • Persoonlijke favorieten
 • Verschillende bieren van dezelfde brouwerij (zoals de bieren van Scheldebrouwerij)

Bekijk hier alle bierpakketten

Tip 2: Bepaal de juiste volgorde

Wanneer de bieren zijn gekozen, is het tijd om de volgorde van de bieren te bepalen. Wij raden je aan om de bierproeverij zo op te zetten dat eerst de lichtere bieren in alcohol te proeven en vervolgens opbouwend de wat zwaardere bieren. Daarnaast willen wij jullie ook als tip meegeven om rekening te houden met de kleur en bitterheid/intensiteit van het bier. Hoe lichter de kleur, hoe eerder je die gaat proeven. Ook hoe intenser het bier qua smaak, hoe verder deze achterin in de volgorde komt. Zo voorkom je namelijk dat bepaalde smaken van bieren blijven hangen in je mond bij de volgende rondes.

Tip 3: Zorg voor bijbehorende glazen

Heb je de biertjes uitgekozen en de volgorde bepaald? Dan is het nu tijd om te gaan inschenken. Bij elke bierstijl past een glas, maar wij kunnen ons goed voorstellen dat jij en je vrienden die niet allemaal in de kast hebben staan. Wij raden je daarom aan om de bieren te schenken in een speciaal bierproefglas. Deze glazen lopen van buiten (onderaan) naar binnen (bovenaan), in een soort tulpvorm. Mocht je niet zulke glazen hebben, dan zijn wijnglazen een prima vervanger. Zo zorg je er niet alleen voor dat je alle bieren op dezelfde manier gaat beoordelen, deze glazen helpen je ook met het ‘vasthouden’ van de aroma’s.

Bekijk hier alle bierglazen

Tip 4: Bier beoordelen

Speciaalbier beoordelen kun je in drie stappen doen. Door alle bieren op dezelfde manier te beoordelen, trek je nauwkeuriger een conclusie of je een bepaald bier echt lekker vond of niet. Hieronder hebben wij de stappen in het kort op een rijtje gezet.

 • Kijken: kleur, helderheid, koolzuur, schuim.
 • Ruiken: verschillende mogelijkheden betreft het inademen van bier met je neus.
 • Proeven: voor jezelf bepalen welke ingrediënten je proeft of welke smaakassociaties je hebt bij het proeven.

Tip 5: Schrijf een productbeoordeling

Heb je nu een onwijs lekker biertje geproefd? Of wil je bijhouden dat een van de biertjes die je geproefd hebt niet helemaal jouw ding is? Vergeet dit dan niet te noteren in Untappd. In deze app kun je niet alleen je (minst) favoriete bieren bijhouden, ook kun je na de bierproeverij bars opzoeken bij jou in de buurt, zien wat andere vrienden aan het drinken zijn en (bier)badges verdienen.

Delen

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.