Search
Close this search box.

Taal

Login / meld je aan

Home > Blog > Bier > Wat is champagnebier?

Wat is champagnebier?

Delen

Champagnebier, een nieuwe trend die is ontstaan in speciaalbierwereld. Een aantal bierbrouwerijen hebben er voor gekozen om deze vernieuwende bierstijl op de markt te brengen. Wat is dit eigenlijk voor soort product? Wij zetten enkele belangrijke feiten voor je op een rij.

Champagnebier, de term

Wij scheren deze bierstijl over één kam en noemen het ‘champagnebieren’ om het voor iedereen duidelijk te houden. Officieel mag er niet over deze term gesproken worden, aangezien ‘champagne’ een beschermd begrip is. Het patent ligt namelijk op de streek Champagne in Frankrijk. De bierbrouwers zullen deze term dan ook nooit op het label zetten, maar een eigen naam meegeven om het product te vermarkten.

Wat is champagnebier?

Champagnebier is een ondergistend speciaalbier die een lange rijping hebben ondergaan. Over het algemeen zijn het Belgische bierbrouwers die deze bijzondere bierstijl brouwen door toevoeging van suikers en champagnegist. Sommige worden zelfs gerijpt in grotten in de champagnestreek van Frankrijk. Deze bieren zijn gekruid en hebben een hoog koolzuurgehalte. In tegenstelling tot veel andere speciaalbieren hebben champagnebieren dus behoorlijk zurige smaken. Een belangrijk kenmerk is dat champagnebier een hoog alcoholpercentage heeft van 10% of hoger. Er is geen bepaalde kleur van toepassing. De kleuren variëren namelijk van extreem licht tot bijzonder donker. Het speciaalbier kun je het beste drinken met een drinktemperatuur van onder de 5 graden Celsius.

Rijping van champagnebier

Champagnebier wordt hergist op de fles en daarna maandenlang gerijpt op gist in de fles. De gist weekt zich hierdoor los van de wand van de fles en komt in de hals terecht. De flessen worden vervolgens schuin, met de hals naar beneden opgeslagen in een donkere ruimte. Gedurende een aantal weken worden de flessen lichtelijk gedraaid tot dat deze recht naar beneden (verticaal) zijn geplaatst. De flessenhals wordt ten slotte ingevroren om de gist te kunnen verwijderen. Door de druk die er ontstaat wordt de bevroren gistprop uit de fles gelanceerd.

Wat is lekker bij een champagnebier?

Champagnebier is niet meer weg te denken uit de wereld van speciaalbier. Steeds meer bierbrouwerijen proberen een champagnebier op de markt te brengen. Maar wat kun je nu als best eten bij een champagnebier? Wij geven je een aantal handige tips om jouw feestje tot een waanzinnig succes te maken:

  • Bij aperitiefhapjes of amuse-bouches; een uitstekende keuze om je gasten te verwelkomen met een champagnebier als u wat te vieren heeft.
  • De traditionele bitterbal; classic met een mooi glas champagnebier en de oer-Hollandse bitterbal

Delen

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.