Zoek
Sluit dit zoekvak.

Taal

Login / meld je aan

Biersoorten

Duitsland

Toont alle 8 resultaten

Bierland Duitsland in het kort:

  • Meer dan 1500 brouwerijen, waarvan meer dan de helft gevestigd in het Zuid-Duitse Beieren
  • Meer dan 5000 verschillende biersoorten
  • Duitsland is veruit de grootste bierproducent van Europa, met een volume van 95 miljoen hectoliter
  • Per hoofd van de bevolking drinken onze oosterburen 130 liter per jaar
  • Voor de Duitser moet een bier gebrouwen zijn volgens het ‘Reinheitsgebot’
  • Duitsland heeft het grootste bierfeest van de wereld, namelijk het
    Oktoberfest!

Geschiedenis van de Duitse biercultuur

Een Duitser is trots en drinkt niet zomaar ieder bier dat goed smaakt, zoals veel bierdrinkers uit andere landen dat wel doen. De Duitser heeft een zeer uitgesproken idee over kwaliteit en herkomst van bier. Volgens de Duitser moet bier gebrouwen zijn volgens het Reinheitsgebot.

Het Reinheitsgebot geldt als de oudste warenwet ter wereld. Volgens het Reinheitsgebot mocht bier alleen gerst, water en hop bevatten. Het gebod staat bovendien het gebruik van kruiden en vruchten aan bier niet toe.

Volgens het Reinheitsgebot mocht bier geen gist bevatten. Dit kon ook niet, omdat dit micro-organisme toen nog niet was ontdekt. Het Reinheitsgebot, zoals dat toen bepaald was, bestaat feitelijk niet meer, maar toch verkiezen Duitsers nog steeds bieren die volgens de principes van het Reinheitsgebot zijn gebrouwen boven andere bieren.

Naast deze principes spelen de lokale belangen in Duitsland ook een grote rol. De Duitser drinkt graag het bier dat lokaal is gebrouwen, om zo de eigen gemeenschap een hart onder de riem te steken. Waar in veel aangrenzende landen kleine brouwerijen werden overgenomen bleven in Duitsland deze kleine brouwerijen juist bestaan, mede door de (grote) afname van de locals.

“Wist je dat het bier dat tijdens het Oktoberfest wordt geschonken speciaal gelegenheidsbier is, dat afkomstig is van één van de zes grootste bierbrouwerijen uit München? Om beurten krijgt één van de zes brouwerijen de eer het gelegenheidsbier voor dit enorme evenement te brouwen.”

Het Oktoberfest

Het Oktoberfest hoort eigenlijk ook thuis in de Duitse biercultuur, maar naar ons idee was het meer op zijn plek om hier een apart stuk aan te wijden.

Halverwege de maand september slaat de burgemeester van München een koperen kraan in een houten biervat en opent daarmee het grote Oktoberfest voor de duur van maar liefst 16 dagen! De oorsprong van dit gigantische feest is de bruiloft van Ludwig I en prinses Theresa. Aanvankelijk werd dit gevierd met paardenrennen, maar langzaamaan heeft dit plaats gemaakt voor het drinken van zeer grote hoeveelheden bier.

Gedurende het Oktoberfest wordt er ruim 5 miljoen liter bier genuttigd en doen de bezoekers zich tegoed aan enorme hoeveelheden braadworsten, gebraden kippen en varkenspoten. Waar het Oktoberfest vroeger een puur Duitse aangelegenheid was trekt het nu enorme aantallen bezoekers, journalisten en cameraploegen van over de hele wereld. Het Oktoberfest is een ware trekpleister geworden!

Zin in Duits bier gekregen?

Bekijk het assortiment van Bierfamilie.nl voor verschillende Duitse speciaalbieren.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.

Biersoorten