Search
Close this search box.

België

Resultaat 1–40 van de 132 resultaten wordt getoond

Bierland België in het kort:

  • Meer dan 250 bierbrouwers
  • Meer dan 1600 verschillende biersoorten
  • 4 gistingsmethodes: lage, hoge, gemengde en spontane gisting
  • 65% van de bieren worden naar het buitenland geëxporteerd
  • 1% van de wereldproductie
  • Het enige land ter wereld dat 10x het demografische gewicht brouwt. Dat is dus het gewicht van alle Belgen vermenigvuldigt met 10!

Belgische biercultuur

De Belgische bieren en de beleving daarvan is zo belangrijk, dat de Belgen met trots de UNESCO werelderfgoedlijst verrijken met hun biercultuur. Die cultuur verwijst naar het grote aanbod aan biermerken en verschillende biersoorten. Ook het verschil in kwaliteit en het brouwproces zijn van groot belang. Als je het menu voor je neus krijgt in een Belgisch café of restaurant zie je direct hoe serieus de Belgen hun bier nemen. Je hebt keus uit een oneindige lijst bieren. Er zijn cafés waar je zelfs meer dan 250 biersoorten kunt bestellen! Dus als je binnenkort gaat eten in België, dan is het dus wel zo handig om je een beetje in te lezen over de verschillende biersoorten en -smaken.

Geschiedenis van de Belgische biercultuur

België heeft een eeuwenlange biertraditie. Bier wordt al sinds 6500 jaar voor de jaartelling gebrouwen. Bier wordt in België al gebrouwen sinds de middeleeuwen. In die tijd had bijna ieder dorp wel z’n eigen brouwerij. In 1907 waren er nog ruim 3387 brouwerijen. Maar in de Eerste Wereldoorlog moesten veel van deze brouwerijen helaas de deuren sluiten. Koperen brouwketels werden door de bezetter in beslag genomen en de brouwerijen konden niet meer verder. In de afgelopen jaren is het aantal Belgische bierbrouwerijen gelukkig wel weer sterk toegenomen.

“Wist je dat België het enige land ter wereld is dat wel 10x het demografisch gewicht brouwt?”

Manieren van gisten

België is een van de weinige landen waar alle vier de manieren van gisten gebruikt worden. Lage gisting, hoge gisting, spontane gisting en gemengde gisting komen allemaal voor. Heb je nog geen idee wat de verschillende gistingsmethodes betekenen? We zetten ze even voor je op een rij:

Lage gisting: bij deze manier van vergisting zakt het gist naar de bodem van de kuip. Dit gebeurt bij een lage temperatuur tussen de 8 en 12 graden. Voorbeelden van die bieren zijn bokbieren of pils.
Hoge gisting: bij deze manier van brouwen blijft de gist bovenop het bier in wording drijven. Het vormt een soort deken. Dit gebeurt bij een temperatuur tussen de 15 en 21 graden. De meeste Belgische speciaalbieren worden op deze manier gebrouwen. Ook amberkleurige bieren zijn vaak van hoge gisting.
Spontane gisting: bij deze manier van brouwen wordt het wort (de basis van bier) blootgesteld aan de open lucht waardoor in de lucht zwevende gist zich er in nestelt. Er komt hierbij veel warmte vrij. Deze methode wordt nog gebruikt bij bijvoorbeeld lambiek, geuze of kriek bier.
Gemengde gisting: bij deze manier van brouwen worden bieren met een hoge gisting gemengd met bieren van spontane gisting. Deze bieren mogen vaak nog lang rijpen om hun optimale smaak te bereiken.

Zin in Belgisch bier gekregen?

Er zijn zoveel verschillende Belgische biersoorten te ontdekken. Proef bijvoorbeeld eens een speciaal lambiek bier of ga voor een originele pils. Ontdek ook de wereld van tripel bier of trappistenbier.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.