Orval

 2,69

Orval (6,2%) is een ware aanwinst voor de trappistenbieren en zeer exclusief beschikbaar. Het wordt nog lekkerder als je het een aantal maanden laat ‘rijpen’, maar kun jij zolang wachten?

StijlBelgian Ale
Inhoud33 cl
ABV %6,2%
HerkomstBelgië
Drinktemperatuur12°C
KleurDonker blond
SmakenFris & Fruitig; Honing & Karamel
BrouwerijBrouwerij Van Orval

32 op voorraad

Beschrijving

Orval

Orval wordt gebrouwen in de Abdij Notre-Dame d’Orval. Dit trappistenbier heeft een alcoholpercentage van 6,2% en is zeer rijk van smaak. Dit bier valt onder de stijl ‘Belgian Ale’ en is het enige bier van de Brouwerij. Met zijn hoge gisting en lange lageringsmethode ontstaat een complexe fruitigheid. Een subtiele harmonie tussen een volronde fruitigheid en een zeer aangename bitterheid. De finish is behoorlijk droog. Echte kenners van deze trappist geven aan dat je het bier nog rustig een paar maanden kan laten rijpen in een donkere kelder. Vaak smaakt deze dan nog beter dan een vers exemplaar. Wij adviseren om Orval enkel te drinken bij een bijzondere gelegenheid. De smaken komen het beste naar voren wanneer je dit bier drinkt op een temperatuur van 12 graden Celsius.

Brouwerij Van Orval

Dit exclusieve bier wordt sinds 1931 gebrouwen in de Abdij Notre-Dame d’Orval. De brouwerij is gevestigd binnen de muren van de abdij om een grootschalige verbouwing te kunnen financieren. Het unieke recept is toegewezen aan meesterbrouwer Pappenheimer. Inmiddels is dit trappistenbier een klassieker geworden die iedereen wel eens geproefd moet hebben. Brouwerij van Orval investeert met de opbrengsten van de verkoop veel in het productieproces en het waarborgen van de kwaliteit. Dit maakt het ook ingewikkeld. Enerzijds is er een enorme vraag naar het bier, maar anderzijds moet de kwaliteit worden gewaarborgd. Jaarlijks worden er ongeveer 22 miljoen flessen geproduceerd, waarvan er 85% is bestemd voor de Belgische markt. De andere 15% worden geëxporteerd naar andere landen in Europa, waaronder ook Nederland. Hierdoor is Orval uitgegroeid tot een zeer exclusief ambachtelijk speciaalbier.

Brouwingrediënten

Meesterbrouwer Pappenheimer heeft onder het toeziend oog van de monniken dit bier op de kaart gezet. De onvergelijkbare smaak dankt zijn kwaliteit aan het water, de toegevoegde hoppen, verschillende mouten en een uniek vergistingsproces. De Engelse drooghopmethode (dryhopping) zorgt voor de verscheidenheid aan aroma’s met behoud van een heerlijke bitterheid. In het brouwproces van de Orval zijn onderstaande ingrediënten toegevoegd:

  • Water
  • Bleekmout
  • Karamelmout
  • Vloeibare kandijsuiker
  • Beierse Hallertau hop
  • Sloveense Styrian Golding hop
  • Elzasser Strisselspalt hop

Foodpairing tips

Het verhaal achter deze Belgian Ale is pas compleet wanneer je deze trappist mag uitschenken. Wacht op een goed moment en schenk de Orval uit in een mooi goblet glas. De smaak van dit exclusieve speciaalbier komt pas echt goed tot zijn recht wanneer je deze combineert met een heerlijk gerecht. Wij bevelen één van onderstaande gerechten aan:

  • Jong belegen kazen
  • Gegrilde kipgerechten
  • Tapas plankje
Beoordelingen (0)

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Orval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *