Wegens topdrukte bij bezorgdiensten kans op langere levertijden (gemiddeld: 2 - 5 werkdagen)

Alles over

Gistingsmethodes

Wij gaan terug naar de basis van het brouwen en verdelen de bieren op basis van vier gistingsmethodes. Hieronder leggen we het uit:

Gisting van bier

Bier kan op meerdere manieren worden onderverdeeld in verschillende categorieën. De meest bekende manier is om de bieren te onderverdelen in verschillende biersoorten, maar natuurlijk kunnen we deze ook categoriseren in bijvoorbeeld smaak, kleur of bitterheid.

Een andere manier waarop we bieren kunnen onderscheiden is het gistingsproces. Alcoholische gisting is een fermentatieproces waarbij glucose in alcohol en koolstofdioxide wordt omgezet.

De giststam, de vergistingstemperatuur en de zuurgraad hebben grote invloed op de smaak van het bier. De gist die wordt gebruikt voor bier behoort biologisch gezien tot één soort, er bestaan echter belangrijke verschillen in de gebruikte stammen. De gebruikte giststam levert een belangrijke bijdrage aan het aroma van het eindproduct.

Er zijn 4 vergisting methodes in het brouwproces:

  • Bovengisting
  • Ondergisting
  • Spontane gisting
  • Gemengde gisting

“Alcoholische gisting is een fermentatieproces waarbij glucose in alcohol en koolstofdioxide wordt omgezet.”

Welke gistingsmethode is jouw favoriet?

Heb jij alle bieren van de verschillende gistingmethodes al wel eens geprobeerd? Maak kennis met een wereld vol speciaalbieren en ontdek welk bier van welke gisting jouw favoriet is. Proost!

Menu