Search
Close this search box.

Bockbierfestival, bockentochten en bockbierproeverijen. Je ziet het in de herfst- en wintermaanden veel voorbij komen, maar wat is eigenlijk een bockbier? En waar komt deze naam vandaan? In de deze blog leggen wij het nader uit.

De historie van het bockbier

De naam van bockbier is ontstaan in Beieren (Duitsland), aan het begin van de 17e eeuw. In de Middeleeuwen was Einbeck, gelegen in de deelstaat Nedersaksen, een zeer beroemde bierstad. Het Einbecker Bier werd geëxporteerd naar de Hertogen van Beieren.

In 1591 besloot Hertog Willem V uit Beieren om het Einbecker bier na te maken en opende het Münchener Hofbräuhaus, een bierbrouwerij in München. Vele bierbrouwers probeerden het bier uit Einbeck na te bootsen, maar tot grote ontevredenheid van Hertog Willem V slaagde hier geen enkele brouwerij in.
Omstreeks 1612 besloot de Hertog om bierbrouwer Elias Pilcher uit Einbeck naar Beieren te halen om het speciaalbier exact na te brouwen. Uiteindelijk is dit gelukt.

De mannelijke geit

Het Einbecker Bier werd in Beieren totaal anders uitgesproken, namelijk als Ainpöckisch Bier. Afgekort gebruikten met hiervoor het woord “Ainpöck” en later zelfs “Ein Bock”. Ondanks dat op vele bockbieren een bok wordt afgebeeld heeft dit bier dus niets met een bok te maken. In Nederland vonden de bierliefhebbers dit echter z’on grappig verhaal dat zij dit koppelden aan een mannelijke geit en dus ook de naam bokbier mee gaven.

Aan welke eisen moet bockbier voldoen?

Oorspronkelijk is een bockbier een bier van lage gisting rond de 6,5% alcohol. De kleur was altijd robijnrood en de smaken waren bijzonder moutig en karamelachtig. Tegenwoordig wordt daar niet meer zo streng op gelet en is bijna alles mogelijk. Als enige eis wordt gesteld dat het stamwortgehalte minimaal 15,5 graden Plato heeft. Het stamtwortgehalte is de hoeveelheid vaste stoffen voor de vergisting. Deze indicatie is vrij nauwkeurig voor het uiteindelijke alcoholpercentage.

In welk seizoen wordt bockbier gedronken?

Oorspronkelijk werd bockbier gemaakt voor de koude wintermaanden. Deze donkere robijnkleurige variant, tegenwoordig vaak te herkennen aan de naam “Herfstbock”, van de bockbieren worden voornamelijk tussen oktober en februari verkocht. Tegenwoordig worden er ook tussen de maanden februari en mei veel bockbieren gedronken, de zogeheten “Lentebockbieren”. Lentebockbieren zijn lichter van kleur en hebben een frissere en meer fruitige smaak dan de herfstbockbieren.

8401725596_078484dc82_z
15649430101_489590dfff_z
Hoe wordt bockbier geschonken?
Een bockbier wordt geschonken in een tulpglas, welke zorgt voor een beter behoud van aroma’s en daarom zeer geschikt is voor zwaardere speciaalbieren. Door het glas met warme handen aan de onderkant met warme handen vast te houden, reguleer je de warmte. Hierdoor worden de aroma’s van het bockbier beter versterkt. Bockbier kan het best worden geschonken in één vloeiende beweging en in een hoek van 45 graden. Deze manier van schenken zorgt ervoor dat je een stevige schuimkraag creëert, die lang blijft staan en zelfs over je bierglas mag lopen. Toch afschuimen? Gebruik hiervoor dan een natte spatel. Een beetje water bij het schuim zorgt er namelijk voor dat het bockbier perfect afsluit.

Eten bij bockbier?

Vaak is Bockbier wat zwaarder bier met een licht zoete smaak en is daardoor uitstekend te combineren met verschillende etenswaren. Een bockbier is bijvoorbeeld heerlijk te combineren bij een heerlijke stoofpot, maar ook komen de volle smaken fantastisch tot hun recht met een mooi stuk schapenkaas, als Manchego of Perorino. Een herfstbockbier serveren bij het natafelen? Serveer deze dan eens met een heerlijk chocolademousse.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.