Texelse Brouwerij

Op het Noord-Hollandse waddeneiland Texel is de Texelse Brouwerij gevestigd in een voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Sinds 1999 is de bierbrouwer actief aan het brouwen. Tussen de uitgestrekte groene weiden en aan de rand van natuurgebied “De Hoge Berg” zijn nu de roodkopere ketels van de Texelse Brouwerij te vinden. In de voormalige zuivelfabriek werd voornamelijk kaas geproduceerd, maar alles staat nu in het teken van het brouwen van speciaalbier. Door de enorme vraag en populariteit van de verschillende speciaalbieren staan er ook uitbreidingsplannen op de agenda om aan de grote vraag te kunnen blijven voldoen. Er zijn plannen om op een nieuwe locatie de Texelse Brouwerij te laten vestigen. In overleg met de eilandbewoners, architecten, de provincie en gemeenten wordt gezocht naar een duurzame oplossing. Tot op heden is er nog steeds geen uitsluitsel gegeven.

Texelse Brouwerij verweven met de natuur

Uniek van de Texelse Brouwerij is dat er een keuze is gemaakt om enkel natuurlijke ingrediënten te gebruiken van het eiland zelf voor het brouwen van Texels bier. Zo gebruikt de bierbrouwerij enkel duinwater, gerst, tarwe, hop en giststam die op het eiland zelf te vinden is. Een puur product van het eiland zelf. De zilte waddenlucht is terug te vinden in de verschillende speciaalbieren van de Texelse Brouwerij. Het zuivere water wordt gefilterd door de duinen. Het eiland kent meer zonuren en minder regenwater dan elders in Nederland, waardoor gerst en tarwe groeien met uitgesproken dikke korrels. Met name de dikke korrels zijn een belangrijk kenmerk van de Texelse bieren.

Proeven bij de Texelse Brouwerij

Uiteraard is het ook mogelijk om de Texelse Brouwerij te bezoeken. Ieder jaar komen er inmiddels meer dan 25.000 bezoekers naar de brouwerij, om deel te nemen aan de rondleiding en de bieren te proeven in het proeflokaal. In het proeflokaal zijn alle craft- en speciaalbieren zowel op de fles als op de tap beschikbaar. Mocht je een keer in de buurt zijn om een weekend uit te waaien op Texel, ga dan zeker even bij de brouwerij langs en laat je inspireren door één van de erkende biersommeliers.

Texelse Brouwerij en de onderscheidende speciaalbieren

Het bekendste bier van de Texelse Brouwerij is uiteraard de Skuumkoppe. Ook heeft de bierbrouwer de Goudkoppe, Springtij, Eyerlander, Tripel, Dubbel, Wit, Bock, Stormbock, Noorderwiend, Seumerfeugel en Vuurbaak op de markt gebracht. Inmiddels heeft het de brouwerij een aantal mooie prijzen opgeleverd, namelijk: Het lekkerste Bockbier van Nederland en de Dutch Beer Challenge. Ook heeft het op het internationale podium van de Brussel Beer Challenge gestaan. In 2015 mocht de brouwerij ook nog de prijs van “Beste onderneming van Noord-Holland” in ontvangst nemen. Deze prijs was een beloning voor het toonaangevende ondernemerschap. Volgens de brouwers zelf betekende dit een grote stimulans om de jongensdroom voort te zetten en heel Nederland te laten proeven van een stukje Texel.

Winkelwagen
Scroll naar top