Brouwerij Egmond

In 1573 is de Sancti Adalberti Brouwerij verwoest in de strijd tegen de Spanjaarden. Maar in 2009 is het bier teruggebracht naar Egmond. De naam is een ode aan Sint Adelbert, de schutspatroon van de abdij. Uiteraard worden de Egmondse bieren gebrouwen volgens de laatste duurzaamheidsprincipes. Brouwerij Egmond onderscheidt zich vooral door gebruik te maken van biologisch geteelde granen. Lees hier meer…

Lees meer over de Egmondse Brouwerij beneden…

Deel het verhaal achter Brouwerij Egmond

[social_buttons size=”medium” style=”colored” align=”left”]

Sancti Adalberti Brouwerij Egmond
Sancti Adalberti bieren

Terug in de tijd met Brouwerij Egmond

Zoals hierboven vermeld is de Egmondse Abdij in 1573 verwoest in de strijd tegen de Spanjaarden. De geuzen (onder leiding van Dirk van Sonoy) namen de brouwketel mee. Zeer waarschijnlijk is hier wapentuig van gemaakt. Desondanks heeft Brouwerij Egmond besloten om in 2009 opnieuw bier te gaan produceren. Nadat de productie sterk is gegroeid, is de brouwerij in 2018 verhuist naar een grotere locatie. Een gedeelte van de inkomsten worden gedoneerd aan de Abdij van Egmond, waar de brouwmeesters nog nauwe banden mee hebben.

Omstreeks het jaar 690 kwam de bekende Adelbert naar Egmond toe. Aan Adelbert zijn veel wonderen toegeschreven. Dit kun je lezen in Vita Sancti Adalberti. Rond 740 is Adelbert overleden en begraven. In 922 kwam dit stuk land in handen van Graaf Dirk I. Deze graaf besloot om het gebeente op te graven en toen gebeurde er iets opmerkelijks. Op de plek waar ze hem vonden welde een bron op. Sinds die tijd is deze bron altijd aanwezig geweest en men beweerde dat het water oogziekten en dwaasheid genas. De bieren van Sancti Adalberti zijn geënt met het water uit deze bron. Samen verschillende andere geheime ingrediënten zorgen voor zeer krachtige smaken en heerlijke geuren. Kortom: een wonder!

Brouwketel Brouwerij Egmond

Brouwen met Brouwerij Egmond

Omdat de Brouwerij in 2018 is verhuist naar een grotere locatie is de productie behoorlijk gestegen. Brouwerij Egmond heeft de beschikking over een brouwhuis van 2500 liter, tien gistingstanks en een eigen bottellijn. Alle Egmondse bieren worden gemaakt volgens de laatste duurzaamheidsprincipes met ingrediënten uit de omgeving van Egmond. Bovendien wordt de bierbostel (het restproduct van bier) aangeboden aan Boerderij de Klompenhoeve. Dit is heerlijk veevoer voor de geitjes. In ruil voor de bierbostel ontvangt Brouwerij Egmond biologische geitenkaas. Bovendien wordt de biologische geitenkaas geserveerd in het proeflokaal van de brouwerij. Kortom een fantastische samenwerking!

Brouwketels Sancti Adalberti Brouwerij

De bieren van Brouwerij Egmond

Alle Egmondse bieren worden gebrouwen onder licentie met de Abdij van Egmond. De abdijbieren van Sanci Adalberti worden ambachtelijk gebrouwen met granen van biologische teelt. Toevoeging van lindebloesem zorgt voor het unieke eigen karakter en een heerlijke geursensatie. Daarentegen zijn de bieren ongefilterd en ongepasteuriseerd. Ze hebben allen een nagisting op de fles. Sancti Adalberti is geënt met het water uit de bron op de Adelbertusakker in Egond-Binnen. Hier worden de wonderverhalen over verteld. En zo smaken de bieren ook.: wonderbaarlijk lekker!

Egmondse Blonde

Egmondse Blonde is een sensationeel blond abdijbier. Bij het uitschenken zie je een mooi geel brouwsel met een witte schuimkraag. De toevoeging van de Sorachi-Ace hop zorgt voor een elegant bittertje. In de neus is een fruitige geur waar de nemen die vooral uit citrus bestaat. Met een alcoholpercentage van 5,7% is Egmondse Blonde absoluut niet zwaar te noemen.

Egmondse Dubbel

Egmondse Dubbel is een fantastisch dubbel bier. Het bier is mooi robijnrood van kleur en heeft een moutig karakter. Je ruikt duidelijk hinten van rood fruit en karamel. Tijdens de eerste slok proef je duidelijk de moutige toetsen in combinatie met karamel. De afdronk is licht zoetig met een heel klein bittertje. Wij adviseren om Egmondse Dubbel te drinken op een temperatuur van 8 tot 12 graden Celsius.

[basel_products post_type=”ids” columns=”2″ include=”11983, 11986″]
[basel_products post_type=”ids” columns=”2″ include=”12001, 12092″]

Egmondse Tripel

Een heerlijk bescheiden Tripel bier. Egmondse Tripel is een karaktervol abdijbier met een heerlijke bitterheid door te aangename hoppen. Het bier bevat een alcoholpercentage van 7,5%. Op de Dutch Beer Challenge 2015 ontving de brouwerij een bronzen medaille voor dit prachtige exemplaar. Geniet van de heerlijke bloemige en fruitige geuren!

Egmondse Weizen

Met een alcoholpercentage van slechts 5% is de Egmondse Weizen de doordrinker van de Egmondse Brouwerij. Het bier is gebrouwen geheel volgens Duitse Stijl. Dat betekent met 50% gerstemout en met 50% tarwemout. Wanneer je even met je glas gaat walzen, rijk je de heerlijke geuren van kruidnagel en banaan. Twijfel niet en probeer deze gewoon!

Egmondse Abdijbock

Dit bier wordt ook wel de ‘heerlijkheid van Egmond’ genoemd. En terecht! In 2019 heeft Brouwerij Egmond GOUD ontvangen op de Dutch Beer Challenge. Egmondse Abdijbock heeft een alcoholpercentage van 6,5% en is daardoor een klassiek bokbier. De kleur is mooi dieprood door de gebrande mouten. Een heerlijk bier om mee op de bank te zitten!

Egmondse Pastorale

Egmondse Pastorale is de klassieker van de Egmondse Brouwerij. Een uniek exemplaar! Met een alcoholpercentage van 8,1% is dit winterse bier absoluut niet licht te noemen. Aan de ene kant komen rijke fruitige geuren je tegemoet. Maar ook proef je duidelijk de kruidige kenmerken. Nodig je vrienden uit en genieten van dit fantastische bier!

[basel_products post_type=”ids” columns=”2″ include=”12073, 12072″]

Menu