Brouwerij Malheur

We gaan ver terug in de tijd, namelijk naar het jaar 1773 waar stamvader Balthazar De Landtsheer werd geboren. In zijn geboorteplaats Baasrode richtte hij eveneens brouwerij De Halve Maan op. Dit is dus eigenlijk de voorloper van Brouwerij Malheur. Zijn zoon Eduard De Landtsheer (oud burgemeester van Baasrode) nam het stokje tijdelijk over tot 1839. Emmanuel de Landtsheer (zoon van Eduard en kleinzoon van Balthazar) nam in 1839 zijn intrek in een boerderij die naast de brouwerij lag. Hij veranderde al snel de naam naar ‘Brouwerij de Zon’ en introduceerde een oranjekleurige huisstijl welke nog steeds van toepassing is. De brouwerij werd zo succesvol dat de werkzaamheden van de boerderij niet meer werden voortgezet. Het brouwen van bier werd prioriteit nummer één.

Tussen WOI en WOII werden de brouwactiviteiten tijdelijk gestaakt. Er was een in die tijd een economische crisis gaande en daarnaast werden pilsbieren steeds populairder. In de hoop op betere tijden focuste de brouwerij zich op het bottelen en handelen van de pilsbieren. De brouwerij werd zo depothouder voor Trappistenbrouwerij Westmalle en de Mechelse Brouwerij. In 1939 viel definitief het doek voor Brouwerij de Zon. De brouwerij werd definitief gesloten.

Brouwerij Malheur vestiging
In 1997 was de bierbrouwerij meer dood dan levend. Manu de Landtsheer besloot de familiebrouwerij voort te zetten onder de naan ‘Brouwerij Malheur’. Zo bleef de traditie van de familie van Landtsheer in stand. De (nieuwe) brouwerij wilde zich gaan focussen op een aantal belangrijke punten:

  • Malheur moet een eigen en origineel bierwerk worden
  • Brouwerij Malheur bepaalt zelf de smaken en de bestanddelen
  • Brouwerij Malheur gaat zijn eigen bier(en) vermarkten in Europa en de Verenigde Staten

De naam “Malheur”

Manu de Landtsheer zat dus vol ambities en besloot om een onafhankelijk marketingbureau in te schakelen om de naam te gaan bepalen. De naam is dus niet zomaar gekozen. De naam Malheur werd gekozen, omdat dit een lekkere dubbelzinnige naam zou zijn, waarbij plezierige gedachten van invloed zouden zijn. Dit zou er voor moeten zorgen dat de naam lekker lang in het hoofd blijft zitten. Wij vinden het in ieder geval lekker op de tong liggen!

De champagnebieren van Brouwerij Malheur

In de wereld van speciaalbieren is een nieuwe bierstijl ontstaan, namelijk champagnebier. Officieel mag deze bierstijl niet zo genoemd worden, omdat “champagne” een beschermd begrip is. Het patent ligt namelijk op de streek Champagne in Frankrijk. De bierbrouwers zullen deze term dan ook nooit op het label zetten, zo ook Brouwerij Malheur.

Winkelwagen
Scroll naar top