Brouwerij Dampegheest

De naam ‘Dampegheest’ is een afgeleide van een oud herenhuis dat in de 14e eeuw tot de 19e eeuw een belangrijke plek in het dorpje was. Van 1632 tot 1680 heeft in ‘Huize Dampegheest’ zelfs een bierbrouwer gewoond, namelijk Gerrit Schouten van de Haarlemse bierbrouwerij “De Olyphant”. De oprichters van Brouwerij Dampegheest hebben het silhouet van Huize Dampegheest in het logo van de brouwerij verwerkt. Bij de oprichting van in 2008 kozen de oprichters dus voor een toepasselijke naam ‘Dampegheest’ en een bijpassend logo.

Lees meer over Brouwerij Dampegheest beneden…

Deel het verhaal achter Brouwerij Dampegheest

Brouwerij Dampegheest Logo
Verkrijgbaar bij Bierfamilie.nl

Bieren van Brouwerij Dampegheest

-14%
Ut 1e Kieft-ai

Ut 1e Kieft-ai

 2,79  2,39
Alkmaars Blondje Glas - Dampegheest

Alkmaars Blondje

 2,49
Antje - Dampegheest

Antje

Waardering 5.00 uit 5
 2,49
Winter Wit - Dampegheest

Winter Wit

 2,89
Merakels - Dampegheest

Merakels

Waardering 4.00 uit 5
 2,69
Skoftig - Dampegheest

Skoftig

 2,79
Manus - Dampegheest

Manus

 2,49
Zware Hufter - Dampegheest

Zware hufter

 2,89
Team Dampegheest

De oprichting van Brouwerij Dampegheest

Omstreeks 1992 wandelde mede-oprichter Kees Koot tijdens zijn vakantie in Gelderland een winkel binnen die gespecialiseerd was in het zelf brouwen van bier. Kees heeft een voorliefde voor bier en hij was meteen verkocht. Hij ging thuis direct aan de slag met de ingrediënten voor het brouwen van zijn eigen speciaalbier en zijn familieleden en vrienden waren dolenthousiast over het resultaat. Op steeds meer feesten en partijen was het bier van Kees te vinden in de koelkast. In 2008 besloot hij om samen met zijn broer Rinus Koot en vriend Herman Zomerdijk een eigen bierbrouwerij op te richten onder de naam Brouwerij Dampegheest in de oude kaasfabriek van Limmen. Op dit moment werd alles officieel. Hobbymatig bierbrouwen moest worden veranderd naar professioneel bierbrouwen en de onderneming werd officieel ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Een grote verandering voor de ondernemers uit Limmen. Ten tijde van de financiële crisis was dit een enorme uitdaging voor deze Noord-Hollandse zelfstandigen.

Brouwen met Dampegheest

De brouwerij heeft zeer warme contacten met de zuivelindustrie in Limmen. Mede-oprichter Herman Zomerdijk was de hoofd technische dienst van de voormalige melkfabriek. Daarnaast heeft Dampegheest in 2008 intrek genomen in het pand van het voormalige kaaspakhuis. Hier heeft Brouwerij Dampegheest dan ook zijn voordeel meegedaan door de overbodige en afgeschreven apparatuur uit de zuivelindustrie over te nemen. Neem als voorbeeld de ‘maischketel’, waarbij vroeger gortepap in werd gemaakt. Het verwerken van zuivel en het brouwen van bier liggen namelijk helemaal niet ver uit elkaar. Door deze connecties wordt de brouwerij geïnspireerd om te gaan brouwen met bijzondere ingrediënten. Het is de enige bierbrouwerij in Nederland die brouwt met ‘Wei’. Dit ingrediënt is het bijproduct bij het maken van kaas en geeft de bieren een romige structuur (stroperig) en brengt een fruitige smaak met zich mee. We durven dus wel te stellen deze brouwerij een unieke craft- en speciaalbier brouwerij is. Door de grote vraag naar de speciaalbieren is de Noord-Hollandse bierbrouwerij inmiddels uitgegroeid naar een middelgrote, waarbij 800 hectoliter bier per jaar wordt gebrouwen. Hierbij maakt Brouwerij Dampegheest gebruik van de diensten van tientallen vrijwilligers uit de naaste omgeving.

Bedrijfsongeval Brouwerij Dampegheest

In 2014 werd Brouwerij Dampegheest getroffen door een noodlottig ongeval. Mede-oprichter Herman Zomerdijk overleed plotseling bij zijn werkzaamheden bij het vervangen van een ventilator. Op 55-jarige leeftijd overleed Herman ter plaatse aan zijn verwondingen.

Ter nagedachtenis aan Herman werd een nieuw speciaalbier op de markt gebracht: Manus. Dit bier dankt zijn naam aan de voormalig bierbrouwer Herman(us) Zomerdijk. Hij wilde een lekker speciaalbier op de markt brengen met een laag alcoholpercentage, die de hele avond gedronken kon worden op feesten en partijen. Het bier zou eerst “Rakker” gaan heten, maar door het plotseling overlijden van Herman, heeft de brouwerij toch anders besloten.

Alkmaars Blondje Glas - Dampegheest

Alkmaars Blondje

 2,49
Zware Hufter - Dampegheest

Zware hufter

 2,89

Zware Hufter

Het paradepaardje is de Zware Hufter. Met een alcoholpercentage van 10% is deze Barley Wine een toegankelijk speciaalbier wat prima weg te drinken is. In 2017 ontving de brouwerij zelfs de Zilveren mediaille op de Dutch Beer Awards in de categorie Barley Wine/Gerstemout.

Alkmaars Blondje

Alkmaars Blondje is een blond speciaalbier en is speciaal gebrouwen voor de kaasstad Alkmaar. Op bijna ieder terras is dit blond bier te bestellen. Door de warme contacten met de oude zuivelfabriek in Limmen heeft de brouwerij het ingrediënt Wei (bijproduct van het maken van kaas) toegevoegd in het recept van het Alkmaars Blondje. Door deze toevoeging krijgt het bier een fruitige en romige structuur. Met een alcoholpercentage van 7,5% is dit blond bier zeker niet licht te noemen, maar wel ontzettend lekker!

Antje

Het allereerste speciaalbier van Brouwerij Dampegheest is Antje (van Gerrebrandje). Dit speciaalbier is inmiddels helemaal vernieuwd. Antje is een licht troebel blond witbier met een alcoholpercentage van 6,5%. Door de toevoeging van citrusschillen en koriander is een heerlijke fruitige smaak ontwikkeld. Met een zoete smaak en droge afdronk is dit geen standaard witbier, maar wel erg uniek in zijn soort.

Merakels

De ‘Merakels’ is ook met recht een wonder te noemen. Deze blonde tripel met een alcoholpercentage van slechts 8% is prima vertoeven. Ook bij dit speciaalbier hebben de brouwers gebruik van het ingrediënt Wei wat een romige structuur veroorzaakt. Merakels is prima te combineren met een kaasplankje. Met deze foodpairing tips is dit speciaalbier Merakels lekker!

Antje - Dampegheest

Antje

Waardering 5.00 uit 5
 2,49
Merakels - Dampegheest

Merakels

Waardering 4.00 uit 5
 2,69
Winter Wit - Dampegheest

Winter Wit

 2,89
Skoftig - Dampegheest

Skoftig

 2,79

Skoftig

Een skoftig lekker biertje! Deze ‘dubbel‘ is een waanzinnig mooi donkerbruin bovengistend speciaalbier. Skoftig is gebrouwen met vijf verschillende moutsoorten en drie verschillen hoppen. Met een alcoholpercentage van 7,6% is Skoftig niet enorm zwaar te noemen. Je kunt Skoftig het beste drinken in een droog bokaal- of tulpvormig glas met een drinktemperatuur van 6 tot 8 graden Celcius.

Winter Wit

Winter Wit is een bijzonder speciaalbier. Dit witbier is namelijk gebrouwen om vooral in de wintermaanden te drinken. Dat is absoluut niet gebruikelijk voor een witbier. Winter Wit is een stevig tarwebier met een alcoholpercentage van 9%. Door het hoge alcoholpercentage van Winter Wit valt dit bier in de categorie zware blonde bieren.  Het bier heeft een prachtige hop aroma, gecombineerd met fruitige en citrus tonen. De afdronk is een stevige, maar geeft een frisse hop bitterheid.

Manus

Manus is opgedragen aan Herman(us), mede-oprichter van de brouwerij die door een zeer tragisch ongeval op 27 mei 2014 in de brouwerij om het leven kwam. Herman had altijd al de wens een speciaalbier te brouwen met een laag alcoholpercentage, een bier waar hij de hele avond van kon genieten. Er werd een recept voor dit bier samengesteld, welke “Rakker” zou gaan heten. Na het overlijden van Herman is in familie-omstandigheden besloten het speciaalbier “Manus” te noemen, de bijnaam van Herman. Manus is een echte doordrinker en door het lage alcoholpercentage van 4,7% is het bier de ideale dorstlesser. Manus is een lichtblond helder bier met nagisting op de fles. De mout en hop aroma’s geven het speciaalbier een rond en volle smaak.

Dampegheest Pakket Zijkant

Dampegheest Bierpakket (5 Bieren + 1 Glas)

 17,50
Manus - Dampegheest

Manus

 2,49

10% korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

NIX18 Logo