Wegens topdrukte bij bezorgdiensten kans op langere levertijden (gemiddeld: 2 - 5 werkdagen)

Uitslag World Beer Cup mei 2018

Gisteren werd weer de World Beer Cup uitgereikt in Nashville (Verenigde Staten). Niet alleen grote, maar ook kleinere brouwerijen kregen de kans tijdens deze wedstrijd om hun bier te laten beoordelen door een vakjury.

Het doel van deze tweejaarlijkse competitie is onder andere het creëren van een groter bewustzijn van alle verschillende soorten bierstijlen en wat voor smaakpaletten er allemaal wel niet mogelijk zijn. Zo zijn er tijdens deze wedstrijd al opeenvolgende jaren meer dan 90 bierstijlen beoordeelt per editie.

De prijzen

Uiteraard vielen er prijzen te winnen tijdens de World Beer Cup in de Verenigde Staten:

  1. Goud – het bier is een nauwkeurig voorbeeld van de bierstijl met de perfecte balans tussen smaak, aroma en uiterlijk.
  2. Zilver – het bier scoort uitstekend, alleen zijn er wat kleine afwijkingen die niet geheel bij de bierstijl passen. Wel heeft het bier een uitstekende smaak, aroma en uiterlijk.
  3. Brons – ook hier scoort het bier uitmuntend, maar de bierstijl én de smaak, aroma en uiterlijk verschilt een beetje van de standaard.

Bijzondere weetjes over de World Beer Cup

Het was ook mogelijk dat geen enkele bier in een bepaalde stijl een prijs won, gewoonweg omdat er geen bieren waren die aan de criteria voldeden. Ook wanneer er minder dan drie bieren zouden ingezonden zijn voor een bepaalde categorie, kon de beoordeling worden geannuleerd. Opvallend is daarbij dat de jury er ook voor mocht kiezen om alleen een zilveren of brons medaille uit te reiken, zonder dat er een gouden winnaar was gekozen.

De jury

Elke twee jaar wordt de jury gekozen op basis van zijn/haar ervaring in de bierindustrie. Het is daarbij belangrijk dat het jurylid goede kennis heeft van bierstijlen en het brouwproces. Ook smaakperceptie, training en ervaring van eerdere bierbeoordelingen spelen een rol in de selectie. Juryleden kunnen bijvoorbeeld brouwers, consultants, distributeurs en schrijvers zijn. De vakjury van de World Beer Cup 2018 bestond daarnaast ook uit meer dan 30 verschillende landen, om zo de diversiteit te behouden.

De jury beoordeelt niet elke categorie en proeven zelden meer dan 30 verschillende bieren tijdens een proefsessie. Hoewel de beoordeling blind wordt gegeven, zullen juryleden nooit zelf hun eigen bier of bier waar zij aan verbonden aan zijn proeven.

Nederlandse en Belgische deelnemers

Tijdens de editie van 2018 hebben in totaal 27 Nederlandse en 27 Belgische brouwerijen zich aangemeld. Onder andere brouwerijen Oedipus, Brouwerij Jopen, Hertog Jan en Duits & Lauret vertegenwoordigden Nederland. De Belgische bieren werden onder meer vertegenwoordigd door Brouwerij Huyghe en Het Anker.

De winnaars van de World Beer Cup 2018

De Bierfamilie.nl heeft een verkort overzicht gemaakt van de Nederlandse en Belgische winnaars van de World Beer Cup 2018. Voor een totaaloverzicht van alle winnaars wereldwijd, klik hier.

Nederlandse winnaars:
Goud: Hertog Jan Grand Prestige van brouwerij Hertog Jan (categorie Belgian-Style Dark Strong Ale)
Silver: Gouveneur Blond van Lindeboom Bierbrouwerij (categorie Belgian-Style Pale Ale or Belgian-Style Blond Ale)
Silver: Mannenliefde van brouwerij Oedipus (categorie Specialty Saison)

Belgische winnaars:
Brons: LeFort van brouwerij Omer Vander Ghinste (categorie Belgian-Style Dark Strong Ale)
Brons: Julius van InBev Belgium (categorie Belgian-Style Pale Strong Ale)
Goud: Oude Geuze Boon VAT 108 van Brouwerij Boon (categorie Belgian-Style Sour Ale)
Silver: Lindemans Cuvée René Oude Kriek van Lindemans (categorie Belgian-Style Sour Ale)
Brons: Hoegaarden Grand Cru van InBev Belgium (categorie Belgian-Style Tripel)
Goud: Tripel LeFort van brouwerij Omer Vander Ghinste (categorie Belgian-Style Tripel)
Brons: Hoegaarden Wit van Inbev Belgium (categorie Belgian-Style Witbier)

[social_buttons style=”colored”]

Menu