Wegens topdrukte bij bezorgdiensten kans op langere levertijden (gemiddeld: 2 - 5 werkdagen)

Interview: Van Moll over de Bermuda

Sinds 2013 hebben de oprichters Jaap Hermans en Erwin van Moll niet alleen de harten in Eindhoven en de rest van Nederland veroverd, ook in het buitenland timmeren ze hard aan de weg. Een goed moment om brouwerij Van Moll even in het lentezonnetje te zetten met hun Bermuda, een lentebiertje op basis van papaja.

Een beschrijving van de brouwers zelf

Bermuda is eigenlijk net even anders dan de andere bieren van Van Moll. Zo is dit lentebiertje gebrouwen met fruit en citroengras, en heeft het iets kruidigs. Daarnaast is Bermuda een mooi lentebiertje, omdat het licht van smaak is en de helft van het graan uit tarwemout bestaat. Het resultaat is dat Bermuda een beetje tussen witbier en saison proeft.

Door de zoetere smaak en lichte kleur is Bermuda een mooi voorbeeld van een lentebier. Volgens de brouwers kunnen bierliefhebbers wel een fris biertje gebruiken die wat lichter van alcohol is, zeker na de donkere winterdagen.

Het startsein voor Bermuda

Van Moll is ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen met het brouwen van Bermuda en dit jaar is de tweede keer dat het lentebier op fles te verkrijgen is. Samen met een andere brouwer uit Eindhoven kwam brouwerij Van Moll op het idee om met papaja een bierrecept te creëren. Op dat moment waren en nog geen bieren bekend die met deze vrucht gebrouwen waren. Dit leek de brouwers een leuke uitdaging. Uiteindelijk werd nog citroengras toegevoegd om het bier in balans te brengen. Tegenwoordig wordt er weinig tot niets meer veranderd aan het recept van Bermuda. Het lentebiertje dat je nu proeft hadden de brouwers echt voor ogen.

En zo ontstaan eigenlijk bijna alle bieren van Van Moll. Met een bepaald uitgangspunt, bijvoorbeeld papaja, creëren de bouwers een bier. Naast het hoofdingrediënt, experimenteren ze welke andere ingrediënten goed bij de basis zouden kunnen passen. Of wanneer de brouwers een nieuwe specifieke bierstijl in hun assortiment willen opnemen, kiezen ze een startpunt en werken vervolgens het uiteindelijke recept uit.

De trend van lentebieren

Bermuda past dus prima in het rijtje van de lentebieren. De brouwers van Van Moll is het wel opgevallen dat het concept van lentebieren pas sinds een aantal jaren bestaat. Lentebieren en lentebock zijn niet zo oud als bijvoorbeeld de herfstbock. Lentebieren zijn vooral ontstaan doordat er tegenwoordig steeds meer distributeurs vragen naar lentebieren voor in hun assortiment. Om op deze trend in te spelen, is de fris-zure Bermuda omgedoopt tot een lentebiertje die prima past in de lentebierencollectie van een bierliefhebber.

De eerste slok

Wanneer je Bermuda gaat inschenken en beoordelen, zou je dus kunnen proberen de tropische vrucht papaja eruit te halen. Deze smaak heeft wat zoets, maar ook iets weg van pompoensmaak volgens de brouwers. Daarnaast geven de frisse Amerikaanse hopsoorten (citra en centennial) tropische aroma’s en smaaktonen. Je kunt ook proberen de tarwesmaak uit het bier te halen. Zoals eerder besproken, hebben de brouwers van Van Moll tarwe gebruikt als één van de ingrediënten in hun lentebier, 50% tarwe om precies te zijn. Dit geeft het bier een zachtere smaak, dat wat weg heeft van een witbier of weizen.

Bier en spijs

De brouwers van Van Moll willen graag bierliefhebbers het advies meegeven dat Bermuda goed te combineren valt met verschillende gerechten. Zo vinden zijzelf het lekkerst om Bermuda te drinken bij een frisse Thaise salade of Indiase curry. De frisse en zure smaken van papaja en citroengras brengen zo de pittigheid van dit gerecht in balans. Daarnaast past een gestoomde vis of een biefstuk ook goed bij het lentebiertje. Zeker wanneer het zonnetje weer meer begint te schijnen, willen de brouwers meegeven dat ook een barbecue prima bij Bermuda past!

Nieuwsgierig geworden naar Bermuda? Proef dan nu het lentebier van brouwerij Van Moll bij de Bierfamilie.nl in ons lentepakket.

[social_buttons style=”colored”]

Menu