Wegens topdrukte bij bezorgdiensten kans op langere levertijden (gemiddeld: 2 - 5 werkdagen)

Interview: Texelse Bierbrouwerij over Texels Springtij

Ook bij de Texelse Bierbrouwerij is het niet onopgemerkt gebleven dat de lente weer is begonnen. De lammetjes dartelen weer vrolijk rond in de weilanden op het eiland. Om optimaal te kunnen genieten van dit voorjaarsgevoel, raadt Bierfamilie.nl je eens aan om Texels Springtij te proberen. Zo haal jij ook de lente bij jou in huis! Pak je lentebiertje er maar mij, want wij hebben een leuk verhaal over Texels Springtij van de brouwers voor je klaarstaan.

Een korte introductie van Texels Springtij

Texels Springtij van Texelse Bierbrouwerij is een stevig blond seizoensbier met invloeden van de meibock. De brouwers laten zich inspireren door het originele recept van deze bierstijl, maar geven er een eigen Texelse draai aan. Daardoor is Texels Springtij een fris en sprankelend lentebier, wat je zeker kunt gebruiken na de koude lange winterdagen. Maar hoewel we nog weinig hoge temperaturen zijn tegengekomen deze lente (op een mooi weekend begin april na), werkt het relatief hogere alcoholpercentage ook verwarmend bij de mindere goede dagen.

Van natuurverschijnsel tot meibock

Texelse Bierbrouwerij is een kleine 10 jaar geleden begonnen met het brouwen van Texels Springtij. Het idee was eigenlijk ontstaan door de natuur. Op Texel hebben ze namelijk regelmatig te maken met extreem hoge verschillen tussen eb en vloed, wat ‘springtij’ wordt genoemd. De brouwers van Texelse Bierbrouwerij wilden graag dit natuurverschijnsel gebruiken als naam voor een van hun bieren. Deze verschillen vonden de brouwers ook goed bij een bier passen dat de overgang van winter naar zomer benadrukt. En zo kwam Texels Springtij tot leven.

Lentebier of lentebock?

Het kan soms een beetje verwarrend worden. Want zijn meibock en lentebier hetzelfde? Het verschil tussen lentebier en meibock is volgens de Texelse Bierbrouwerij niet heel groot. Het recept van meibock is namelijk gebaseerd op traditie die brouwers al jarenlang volgen. Vroeger was de meibock alleen verkrijgbaar in de maand mei, tegenwoordig is dit verspreid over de gehele lente. Langzamerhand is de naam van deze stijl omgevormd naar lentebier.

Ingrediënten van Texels Springtij

De vier belangrijkste ingrediënten voor het brouwen van Texels Springtij zijn duinwater, gerstemout, hop en gist. Hoewel het recept dus al jaren vastligt, ligt de uitdaging van het brouwen van Texels Springtij toch bij de ingrediënten. De Texelse Bierbrouwerij gebruikt namelijk lokale grondstoffen, die per seizoen kunnen verschillen. Daardoor zijn de brouwers genoodzaakt om flexibel en creatief om te gaan met steeds wisselende samenstellingen van deze grondstoffen. De brouwers moeten natuurlijk wel de juiste smaakbeleving tot stand brengen!

De brouwers hebben vooral veel plezier in het brouwen van meibock, doordat een bier als Texels Springtij je “voorbereidt op het afscheid van de winter. Je voelt de lentekriebels zeker als op het eiland, naast de brouwerij de eerste lammetjes alweer rondhuppelen.”

Kokkerellen met Texels Springtij

Koken gaat zeker goed samen met bier. Uiteraard willen de brouwers van Texelse Bierbrouwerij jou niet een heerlijk lenterecept ontnemen die goed zou passen bij Texels Springtij. Lamsvlees is bijvoorbeeld echt een aanrader!

Ingrediënten voor 6 personen:

 • 6l lamskoteletten van 120 g per stuk
 • 220 g doperwten
 • 2 wortels, in blokjes
 • 3 tomaten, in partjes
 • 2 rode uien, in partjes
 • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
 • 6 laurierblaadjes
 • geraspte schil en sap van 1 citroen
 • 3 tl gedroogde oregano
 • ½ bosje dille
 • 100 ml witte wijn
 • 2 el olijfolie, plus extra
 • 180 g kefalotiri, feta of halloumi, in 6 plakken

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Meng koteletten, doperwten, wortels, tomaten, uien, knoflook, laurierblad, citroenrasp en het citroensap. Voeg zout en peper toe.

2. Knip 6 stukken bakpapier van 30 x 30 cm. Verdeel hierover de koteletten en groenten. Strooi er oregano en dille over. Besprenkel met witte wijn en olijfolie, bedek met de plakken kaas.

3. Breng de randen van het papier omhoog, zodat je 6 pakketjes krijgt, draai ze dicht en bind er keukentouw om. Leg de pakketjes op een licht ingevette bakplaat; schenk hier een beetje water in. Bak 1 uur, zet elk pakketje op een bord en serveer. Lekker met knapperige aardappeltjes.

Een persoonlijk advies van Texels Bierbrouwerij

Wanneer je Texels Springtij gaat beoordelen, raden de brouwers aan om te letten op de bloemige, bijna fruitige, zachte volle smaak van de meibock. Wanneer je het bier hebt doorgeslikt, zal je merken dat de afdronk (nasmaak) licht bitter is. Hoewel Springtij een zachte smaak heeft, heeft het bier wel iets krachtigs door het hoge alcoholpercentage van 7,5%.

De Bierfamilie.nl was als laatst ook nog nieuwsgierig wanneer de brouwers zelf graag een meibock drinken. Zeker aan het einde van een harde werkdag kun je goed ontspannen met een meibock. “Texels Springtij drink je samen, onder het genot van een goed gesprek of gewoon met je gezicht in de zon. En ja, het past zeer goed bij Texels lamsvlees.”

Bierfamilie.nl heeft dorst gekregen van zo een verhaal, jij toch ook? Bestel dan Texels Springtij samen met nog 11 andere lentebieren in ons lentepakket, om zo optimaal te genieten van het voorjaar! Onder het genot van Springtij kun je ook meer lezen over lentebock, zo ben je helemaal weer helemaal op de hoogte.

[basel_title tag=”h2″ subtitle_font=”alt” align=”left” title=”De bieren van de Texelse Brouwerij” el_class=”intro-home”][basel_products post_type=”ids” items_per_page=”2″ columns=”2″ include=”8264, 786″][social_buttons style=”colored”]

Menu