Wegens topdrukte bij bezorgdiensten kans op langere levertijden (gemiddeld: 2 - 5 werkdagen)

Interview: Põhjala over de Uus Maailm

Met Uus Maailm van brouwerij Põhjala gaan we meer dan 2000 kilometer de grens over. Brouwerij Põhjala werd in 2011 opgericht door vier bierliefhebbers en thuisbrouwers in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Hoewel de brouwerij in Nederland nog niet heel bekend is, zijn ze in het buitenland steeds populairder aan het worden. Geen wonder dat lentebier Uus Maailm door de Bierfamilie.nl opgemerkt werd.

Maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan? Uus Maailm betekent “De Nieuwe Wereld” in het Ests en verwijst naar de hopvariëteiten die de brouwers gebruiken. Zo komt de hopsoort Galaxy uit Australië en de hopsoort Mosaic van de Amerikaanse westkust. In de wijnwereld worden deze gebieden “De Nieuwe Wereld” genoemd, en dit hebben de bedenkers toegepast op hun eigen Session IPA.

Hop en andere ingrediënten

Terugkomend op de ingrediënten. De meest belangrijkste ingrediënten van Uus Maailm zijn uiteraard mout (graan), hop, water en gist. De brouwers van Põhjala hebben ervoor gekozen om deze Session IPA eenvoudig te houden, zonder speciale toevoegingen zoals fruit. Wel bevat Uus Maailm extra tarwe om het bier stevigheid te geven. Bieren met een laag alcoholvolume missen vaak een beetje stevigheid, waardoor het bier waterig smaakt. Dit wilden de brouwers juist voorkomen en het maakt de Uus Maailm wat specialer dan andere Session IPA’s volgens de brouwers. Uus Maailm is daarnaast een perfect lentebiertje door de bloemrijke en fruitige hopsoorten die gebruikt zijn.

Uus Maailm is namelijk geïnspireerd door de uit California afkomstige hop. De hop is niet alleen toegevoegd midden het brouwproces, maar ook aan het eind (‘dry-hopping’ genoemd). Hierdoor versterkt de brouwer de aroma’s.  Naast tarwe- en gerstmout, bevat het bier ook ongemoute haver. De haver zorgt voor een zachter gevoel tijdens het proeven.

De Bierfamilie.nl heeft ook meteen voor je nagevraagd bij de brouwers van Põhjala wat de verschillen zijn tussen een IPA en een Session IPA. In feite betekent Session dat je meerdere glazen (of flessen als je erge dorst hebt) kunt drinken zonder echt dronken te worden door het lagere alcohol percentage. De brouwers willen daarnaast graag bierliefhebbers stimuleren een ‘sessie’ bierproeven te houden, gezellig met vrienden.

Waar het allemaal mee begonnen is

Põhjala begon voor het eerst in 2014 Uus Maailm te brouwen. Dit was zelfs een van de eerste bieren gebrouwen in hun eigen brouwerij. Deze Session IPA werd bedacht op basis van het idee dat de brouwers van Põhjala een aanvulling wilden hebben op hun huidige IPA, maar die drinkbaarder was en een lager alcoholvolume had. Op basis van het recept van hoofdbrouwer Chris, is toen Uus Maailm ontstaan.

Over de jaren heen is Uus Maailm niet veel veranderd. Aan het begin hebben de brouwers van Põhjala wel wat aanpassingen gemaakt. Zo was de eerste versie “agressief bitter”, maar nu blijft het recept redelijk stabiel.

Trends onder de IPA’s

Het is bij brouwerij Põhjala opgevallen dat momenteel de grootste trend is dat alle IPA’s fruitiger en troebeler (‘hazy IPA’s of ‘New England IPA’s’) worden. Deze trend is overgewaaid uit Vermont en andere locaties vanuit het westen van de Verenigde Staten. Daarentegen blijft de Uus Maailm trouw aan haar oorsprong uit de westkust van de Verenigde Staten, in het speciaal San Diego. Zoals eerder vernoemd, blijft het recept van de Session IPA dus stabiel.

Uus Maailm combineren met gerechten

Ook de brouwers van Põhjala is het opgevallen dat bier en spijs goed samengaan. Juist omdat Uus Maailm niet te hoppig is, zou deze Session IPA goed te combineren zijn met gebakken vis of verse lentegroenten. Daarnaast past het contrast tussen pittig eten en deze bierstijl ook goed bij elkaar. Zo kun je Uus Maailm op tafel zetten als je Indiaas of Chinees gaat eten.

Ook als je geïnteresseerd bent in het koken met Uus Maailm hebben de brouwers nog een tip. Zo kun je proberen om de Session IPA te verwerken in het beslag van gefrituurde vis, in de Engelse Fish & Chips stijl. Dit geeft een klein bittertje aan korst van de vis.

De laatste tips van brouwerij Põhjala

Wanneer je de Session IPA van Põhjala gaat beoordelen, raden de brouwers je aan om eerst te letten op de aroma’s (ofwel de geur). De aroma’s hebben iets weg van een (exotische) fruit punch. Zo kunnen de tonen van niet alleen ananas en passievrucht naar voren komen, maar ook van rijpe sappige perziken en druiven.
Uus Maailm proeft vervolgens droog en de aroma’s komen overeen met de smaak. Door de fruitige aroma’s in combinatie met citroen en limoen in het bier zelf, wordt de bitterheid precies goed gebalanceerd.

De brouwers van Põhjala genieten zelf het meeste van Uus Maailm in het gezelschap van goede vrienden op een warme dag. Lekker op een terrasje of in een leuke bar met airconditioning. Zo drink je net als de brouwers zelf de Uus Maailm!

[basel_products layout=”carousel” post_type=”ids” items_per_page=”1″ slides_per_view=”1″ include=”8712″]

Dorst gekregen van dit mooie verhaal van brouwerij Põhjala uit Estland? Probeer dan Uus Maailm samen met de andere lentebieren uit ons lentepakket. Of haal de bieren gewoon lus in huis!

[social_buttons style=”colored”]

Menu