Wegens topdrukte bij bezorgdiensten kans op langere levertijden (gemiddeld: 2 - 5 werkdagen)

Interview: vandeStreek over de Zonnesteek

De lente is terug en we hebben weer een goed excuus om de lentebieren erbij te pakken. Reden voor ons om de bieren uit ons Lente Bierpakket in het zonnetje te zetten. Deze keer is de Zonnesteek van brouwerij vandeStreek aan de beurt. De twee brouwers Sander en Ronald uit Utrecht begonnen in 2010 met het thuis brouwen van bier en zijn inmiddels uitgebreid naar zeven vaste bieren.

De oorsprong van de Zonnesteek

Brouwerij vandeStreek brouwde in 2014 haar eerste lentebier: ‘6% Extra Lente’. De brouwerij raakte voornamelijk geïnspireerd op het Utrechtse Lentebock Festival om lentebier verder te ontwikkelen. Vanuit het eerste lentebier is de Zonnesteek ontstaan. Jullie krijgen zelfs de primeur van een nieuw recept van De Zonnesteek, dit is namelijk het eerste jaar dat de hernieuwde versie verkocht wordt. De vorige versie van de Zonnesteek werd namelijk gebrouwen volgens traditioneel recept van lentebock, met opgeschaalde hop. De huidige Zonnesteek is gebrouwen met Amerikaanse hop, voor frissere aroma’s en smaak.

De ingrediënten en het brouwproces van de Zonnesteek

De Zonnesteek kan omschreven worden als een lekker en zonnig biertje. Het lentebier is vergelijkbaar met de andere bieren van vandeStreek: vol op smaak gebrouwen en je zou het lekker kunnen doordrinken. De meest belangrijke ingrediënten van het bier zijn water, mout, hop en gist. Hoewel er nauwelijks andere grondstoffen zijn toegevoegd tijdens het brouwproces van de Zonnesteek, hanteert brouwerij vandeStreek weinig richtlijnen betreft het brouwen van het lentebier. Ze beschouwen zich als “vrije vogels als het op bierstijlen aankomt”. Dit past goed in de trend die brouwerij vandeStreek is opgevallen. Ook andere brouwerijen beginnen steeds meer de officiële regels van bierstijlen los te laten en hun eigen creativiteit te stimuleren.

Zoals eerder vernoemd, zijn er weinig toevoegingen bij het brouwproces van de Zonnesteek. Het lentebier brouwt eigenlijk precies hetzelfde als alle andere bieren. Hoewel de naam Zonnesteek je doet denken aan een lekker zonnetje, is het bier geen officiële meibock of lentebock. De brouwers van de Zonnesteek omschrijven het bier eerder als een Amerikaanse Pale Ale, met een flinke hand caramout. Kenmerkend voor een Amerikaanse Pale Ale zijn de fruitige aroma’s, afkomstig van de hop uit de Verenigde Staten. De hop geeft een sterkere citrus smaak en aroma af, in vergelijking met Europese hop. De Europese hop kan namelijk kruidiger en aardser zijn. Wanneer je de Zonnesteek gaat proeven en beoordelen, kun je proberen om deze citrus en moutsmaak te herkennen.

Tips van de brouwers van vandeStreek

De brouwers van vandeStreek wilden jullie nog meegeven om een Zonnesteek erbij te pakken na een lange dag hard werken, lekker als je in het zonnetje gaat uitrusten met de voetjes omhoog. En ook niet geheel onbelangrijk: de Zonnesteek is lekker biertje voor bij de barbecue!

Zou je meer algemene informatie willen lezen over de lentebieren? In ons blog ‘Lentekriebels voor de lentebieren’ lees je onder meer over de verschillende stijlen die in het straatje passen. Het zou ook kunnen zijn dat je inmiddels dorst hebt gekregen van dit artikel. Probeer dan de Zonnesteek van brouwerij vandeStreek samen met andere lentebieren in ons lentepakket.

[social_buttons style=”colored”]

Menu