Wegens topdrukte bij bezorgdiensten kans op langere levertijden (gemiddeld: 2 - 5 werkdagen)

Het is weer hoog tijd voor de lentebock!

We hebben aardig wat te voortduren gehad afgelopen winter. Het heeft geregend, er is hagel gevallen, we zijn ondergesneeuwd en weggeblazen. We zijn er nu wel een beetje klaar mee. En dan zie je het. Het lichtpuntje aan de donkere koude tunnel. De lentebock. Nu kan het voorjaar echt beginnen.

Het verhaal achter de lentebock

De oorsprong van lente bockbier is ontstaan op het platteland. Tijdens de winter hoefden de boeren hun land niet te bewerken en hadden ze tijd over. In de maanden december, januari en februari begonnen zij met bier brouwen. Het bier was klaar om gedronken te worden in het voorjaar, vandaar dat het ook wel voorjaarsbier genoemd wordt. Kenmerkend voor de lentebock is dat het wat zwaarder is dan normale pils. De boeren hadden bedacht, wanneer het warmer zou worden, bier normaal gesproken niet lang houdbaar is. In die tijd hadden ze immers geen koelkasten om de bieren in te bewaren. Door de bieren wat zwaarder te maken, bleven ze langer houdbaar.

Toen de eerste lente bockbieren naar de Nederlandse markt kwamen (in de jaren ’90), hebben brouwers het bockbier meibock genoemd. Zij waren namelijk bang dat er verwarring zou ontstaan met het herfstbockbier. Tegenwoordig is het lente bockbier/voorjaarsbier/meibock niet weg te denken uit het leven van een bierliefhebber!

Platteland Lentebock Bier

Eigenschappen

De lentebock heeft veel weg van de herfstbock. Net als de herfstbock, heeft de lentebock een stamwortgehalte van 15,5 Plato. Het stamwortgehalte houdt in dat het bier wat voller smaakt, een goede body heeft. Als je de twee speciaalbieren naast elkaar zet, zal je als eerste opmerken dat de kleuren verschillend zijn. Terwijl de herfstbock robijnrood van kleur is, is de lentebock goud/amber kleurig. Dit heeft te maken de verhitting van de mout. Bij lentebock bieren wordt de mout korter verhit, waardoor de kleur lichter is. De smaak is daardoor ook minder karamelachtig en proeft iets bitterder dan de herfstbock.

Romige Kaas & Lentebock

Beerpairing

Door de body van het bier, past de lentebock bij verschillende maaltijden. Met verschillende ingrediënten kun je de smaken van het bockbier nog beter tot zijn recht laten komen. Je kunt lente bockbier bijvoorbeeld goed combineren met salades, kip, kalkoen, (romige) kaas en soms ook vleesgerechten. Gerechten met deze ingrediënten laten de fruitige ondertonen van het bier goed naar voren brengen.

De komende periode gaan wij jullie meer informatie geven betreft onze lente (bock)bieren van verschillende brouwerijen. Houd onze website dus goed in de gaten! Of bestel direct het Lente Bierpakket om nader kennis te maken met onze lentebieren.

[social_buttons style=”colored”]

Menu