Wegens topdrukte bij bezorgdiensten kans op langere levertijden (gemiddeld: 2 - 5 werkdagen)

de Achelse kluis verliest certificaat “Authentic Trappist Product”

Wellicht ken je de brouwerij wel, trappistenbrouwerij de Achelse Kluis. Sinds kort heeft deze brouwerij het label ‘Authentic Trappist Product’ verloren, door het verdwijnen van de laatste broeders uit de Sint-Benedictusabdij. Hiermee is het de eerste Belgische brouwerij dit het certificaat verliest. Nu heeft België geen zes, maar slechts vijf trappistenbrouwerijen over.

Trappistenbrouwerij de Achelse Kluis

In het jaar 1686 stichtte Petrus van Eijnatten een gemeenschap van kluizenaars. Dit deed hij op de grens met Nederland, in het Vlaamse land gelegen aan het water van de Tongelreep tussen Hamont-Achel en Valkenswaard. Hij noemde dit de Sint-Benedictusabdij van Achel, beter bekend als de Achelse Kluis. Sinds 1852 was de eerste brouwerij operationeel. Maar tijdens de Eerste Wereldoorlog is de brouwerij helaas in handen gekomen van Duitse bezetters. Vanaf 1917 is de productie dan ook volledig stil komen te liggen. Pas in 1998 is één van de oude stallen gerenoveerd tot een volledig nieuwe brouwerij. De bieren die werden aangeboden waren bedoeld voor de lokale fietsers en wandelaars uit Kempen. In die tijd bieren met een laag alcoholpercentage, om de mensen de dorst te laten lessen.

Achel bieren

Certificaat Authentic Trappist Product

Om het certificaat ‘Authentic Trappist Product’ te mogen dragen, moet je wel aan enkele regels voldoen. De Internationale Vereniging Trappist heeft deze regels vastgelegd en hier is niet van af te wijken. Bij goedkeurig mag je gedurende 5 jaar het logo van het label dragen. Zie onderstaand een overzicht aan welke regels je moet voldoen:

  • Het bier gebrouwen worden binnen de muren of in de onmiddellijke nabijheid van een Cisterciënzer abdij
  • Dit moet gebeuren onder het toezicht van de monniken of monialen
  • Er mag geen winstoogmerk zijn. De opbrengsten van alle trappistenproducten (dus ook bier) moet worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Zijn er nog gelden over? Dan dient deze naar mensen in nood of aan goede doelen gedoneerd

Hoe nu verder?

Helaas zijn de laatste twee aanwezige broeders verhuisd naar de abdij van Westmalle, en kan dus aan regel 2 van de Internationale Verenging Trappist niet meer worden voldaan. Iedere trappistenbrouwerij kan hier dus zomaar door overvallen worden. Betekent dit dan dat de bieren officieel geen trappist meer zijn? Het antwoord is NEE! Brouwerij de Achelse Kluis heeft geluk, doordat de Sint Benedictusabij onder de trappistenabdij van Westmalle valt. Hierdoor behouden de bieren de status van trappist, maar zijn ze officieel niet meer authentiek. Waarschijnlijk zal het etiket iets gaan wijzigen, maar zullen de smaken niet verloren gaan. Gelukkig maar!

De bieren van Achel nog bestellen?

De smaken van de Achelse bieren gaan natuurlijk nooit verloren, ondanks dat de brouwerij het ATP-certificaat is kwijt geraakt. Het etiket zal iets wijzigen zonder het certificaat, maar verder verandert er dus niets. Zet de bieren hiernaast in je winkelmand en blijf genieten van deze fantastische speciaalbieren.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Menu