Search
Close this search box.

We hebben er al vele mooie warme dagen achterop zitten. Lekker buiten zitten met een biertje in het zonnetje is ook iets wat wij graag doen. Maar niet iedereen is gek op (zon)licht. Zéker je biertje niet. Daglicht is zelfs een van de grootste vijanden van bier! Hoe zit dit eigenlijk? En heeft de kleur van het glas ook invloed? Wij gingen voor jullie op onderzoek uit door te experimenteren met daglicht en bier. Maar eerst de theorie.

Wat doet daglicht eigenlijk met bier?

Licht is een van de gevaren die de smaak van je biertje goed kan verpesten. Het is daarbij belangrijk om te begrijpen dat het proces bierbrouwen bestaat uit meerdere scheikundige reacties. Wanneer bier in aanraking komt met daglicht, komt er scheikundige reactie vrij waarbij Uv-straling ervoor zorgt dat de iso-alpha-acids van hop afgebroken worden (geen zorgen, we noemen verder andere scheikundige termen). Het gevolg is de geur die hieruit ontstaat door bierkenners omschreven wordt als ‘light struck’ of ‘skunk’, beide termen refereren naar stinkdieren. Ook de geur van kattenpis wordt er nog weleens bij gehaald.

Hoe zit het dan met de flessen?

Misschien is het je weleens opgevallen in de supermarkt dat bier in verschillende kleuren glas verpakt is. Zo zit Corona in wit/doorzichtig glas, Heineken of Grolsch in groen glas of bij uitzondering bier in blauw glas (zoals 1664 Blanc). Maar in het grootste gedeelte van het bierschap zal je bier in bruin glas aantreffen. Dit is geen toeval. Van alle kleuren glas laat bruin glas het minste daglicht door. Dit zorgt ervoor dat je biertje het minste last heeft van smaakverandering.

Toch zijn er brouwerijen die ervoor kiezen om niet hun bier af te vullen in groene flessen. Dit zal voor een groot gedeelte door marketingtechnische redenen gekozen zijn. Het is voor consumenten namelijk wel prettig om te weten wat voor soort bier ze kopen: is het donker of licht, helder of troebel?

Challenge accepted!

Nu we meer de theorie van het daglicht en verschillende kleuren flessen hebben behandeld, is het tijd voor een experiment. Want heeft het werkelijk zin, deze donkere bierflessen? Wij waren nieuwsgierig en gingen het uitzoeken!

Twee weken geleden hebben we 3 verschillende bieren gekocht in wit, groen en bruin glas. Van deze drie bieren hebben we alles dubbel gekocht, in totaal zes bieren. Een daarvan hadden we achter in een kelder verstopt, zodat het bier geen zonlicht te zien kon krijgen. Het andere bier stond buiten, volledig in het daglicht. We hebben er wel voor gekozen om het bier onder een afdak te zetten, uit angst dat de doppen zouden verroesten en het bier naar roest zou gaan smaken.

Geheel volgens onze format van speciaalbier beoordelen in drie stappen, zijn we de uitdaging aan gegaan. Moeten we eerlijk zeggen dat we niet geheel stonden te springen om de biertjes te gaan testen, nu we ontdekt hadden dat het bier iets weg zou gaan hebben van stinkdieren en kattenpis. Maar goed. Tanden op elkaar en proeven maar!

Wit glas

Na het inschenken van de eerste twee bieren uit wit glas, viel ons snel op dat het schuim sneller was doodgeslagen in het glas dat langer in het daglicht had gestaan. Ook zagen we dat het bier minder koolzuur bevatte.

Maar WOW! Wat een stank kwam van het bier af dat in het daglicht had gestaan. Niet. Normaal. Echt waar: gadverdamme. Het heeft wel zeker tien minuten geduurd voordat er moed bij elkaar was geraapt om een slok te nemen. Nog nooit zoiets smerigs geroken.

Vervolgens werd het proeven zeer beïnvloed door de aroma’s en dat maakte het er niet makkelijker op. Door middel van onze neuzen dicht te knijpen terwijl we een slok namen, hielp zeker. De smaak was minder intens en we proefden ook minder koolzuur.

Groen glas

Ook het bier uit het groene glas uit het daglicht sloeg snel dood. Het schuim zakte snel in, maar de bellen waren weer wat grover. Als we keken naar de kleur en het koolzuur, zagen we weinig verschil tussen de twee bieren.

De aroma’s waren minder intens als die van het witglas van het bier dat buiten had gestaan. We konden er niet echt een vinger op leggen waar we de geur van herkenden (we hadden ook niet de behoefte om uit te zoeken hoe kattenpis ruikt). Het proeven ging op zich wel prima, zolang we maar onze neus dicht hielden. Het bier proefde wateriger en minder smaakvol dan het bier dat in het donker had gelegen. Ook groen glas bleek geen 100% bescherming te bieden tegen licht.

Bruin glas

Wanneer we het bier bekeken (geschonken uit de bruine flessen), zagen we weinig verschil tussen de bieren. Schuim kwam bij elkaar overeen en ook het koolzuur zag er even sterk uit. De aroma’s van het bier waren wel degelijk het minst veranderd in vergelijking met de vorige bieren. We roken nog wel lichte tonen van het ‘kattenpis’, maar heel sterk was het niet. De smaak van de laatste twee bieren was beter te onderscheiden, nu de aroma’s van kattenpis minder aanwezig waren. Het bier dat in daglicht had gestaan proefde we minder moutig en we merkten ook op dat we minder koolzuur op de tong proefden.

Ons assortiment

Natuurlijk waren wij ons bewust van het feit dat daglicht het bier op een negatieve manier kon gaan beïnvloeden. Wij hebben er dan ook voor gekozen om ons assortiment aan speciaalbier op te slaan in een donkere ruimte. Op deze manier worden de aroma’s niet aangetast, zodat je optimaal kunt genieten van de heerlijke geuren en smaakaroma’s van de bieren.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.