Blog

Craft Bier, wat is dat eigenlijk?

Regelmatig krijgen wij de vraag “Wat is craft bier?”. Een veelal onbekende term, die door de toenemende populariteit van speciaalbier steeds vaker langs komt.

Craft Beer, afkomstig uit Amerika

Het fenomeen “Craft Beer” is afkomstig uit de Verenigde Staten en is ontstaan in 1978, toen President Jimmy Carter een wet tekende die het verbod op thuisbrouwen ophief. Veel onafhankelijke en vooral kleine, lokale bierbrouwerijen begonnen na dit verbod zelfstandig met bierbrouwen, wat uiteindelijk voor ‘The Craft Beer Revolution’ heeft gezorgd.

Het verbod op thuisbrouwen was een overblijfsel van ‘The Prohibition’, de drooglegging. In de periode van 1920 t/m 1933 kende de Amerikaanse wet een verbod waarin het verboden was om alcohol produceren of te verkopen. Vreemd genoeg werd het nuttigen van alcohol wel gehonoreerd.

Waar de oorsprong van de verschillende bieren vandaan kwam, was voornamelijk te zien aan de bierstijlen. De reden hiervan is dat de Amerika vooral bevolkt werd door immigranten en zo kwam uit Duits gebied het tarwebier, uit Engels gebied de Ales en werd in Italiaans gebied voornamelijk wijn geproduceerd.

De populariteit van Craft Bier

Bij de craft bier brouwerijen wordt gebrouwen vanuit een passie, waardoor het ambacht van het brouwen wordt teruggebracht. Met een grote diversiteit op het gebied van smaak.

De populariteit van craft bieren neemt sterk toe onder de bierliefhebbers. Dit is ook de grote brouwers niet onopgemerkt gebleven en zij hebben hier dan ook slim op ingespeeld. Door de toename van de populariteit hebben zij kleine brouwerijen gekocht of zelf een nieuw craft bier in de markt. Een mogelijke reden? Craft bieren namen steeds meer van hun afzetmarkt in!

Wie is nou de brouwer?

Helaas is er hierdoor veel onduidelijkheid onder de speciaalbieren..

“Wie produceert nou eigenlijk welk bier?”

Dit wordt op ook regelmatig duidelijk via het etiket op de fles, regelmatig staat hier namelijk niet vermeld van welke brouwerij het bier nou eigenlijk afkomstig is. Consumenten krijgen ten onrechte het idee dat het bier van een kleine, lokale brouwer vandaan komt, maar helaas…Dit is niet altijd zo!

Verkrijgbaar bij Bierfamilie.nl

Onze craft- en speciaalbierpakketten

AanbiedingBest verkocht
Prijswinnend Bierpakket

Prijswinnend Bierpakket (12 Bieren)

 27,95  26,95
Seizoenspakket Zomer Bierpakket

Zomer Bierpakket (12 Bieren)

 24,95
Blond Bierpakket

Blond Bierpakket (12 Bieren)

 24,95
Aanbieding
De Dood of de Gladiolen

Mannen Bierpakket (12 Bieren)

 27,95  26,95
Trappisten Bierpakket

Trappisten Bierpakket (12 Bieren)

 25,95
Aanbieding
I.P.A. Bierpakket

I.P.A. Bierpakket (12 Bieren)

 28,95  27,95
Aanbieding
Lady's First Bierpakket

Vrouwen Bierpakket (12 Bieren)

 28,95  26,95
Tijdelijk uitverkocht
Tripel Bierpakket

Tripel Bierpakket (12 Bieren)

Waardering 5.00 uit 5
 26,95
Middeleeuws Kloosterpakket

Abdijbier Bierpakket (12 Bieren)

 23,95
Try-out Bierpakket

Try-Out Bierpakket (12 Bieren)

 27,95

Deel het blogbericht op Social Media

10% korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

NIX18 Logo