Blog

Craft Bier, wat is dat eigenlijk?

Regelmatig krijgen wij de vraag “Wat is craft bier?”. Een veelal onbekende term, die door de toenemende populariteit van speciaalbier steeds vaker langs komt.

Craft Beer, afkomstig uit Amerika

Het fenomeen “Craft Beer” is afkomstig uit de Verenigde Staten en is ontstaan in 1978, toen President Jimmy Carter een wet tekende die het verbod op thuisbrouwen ophief. Veel onafhankelijke en vooral kleine, lokale bierbrouwerijen begonnen na dit verbod zelfstandig met bierbrouwen, wat uiteindelijk voor ‘The Craft Beer Revolution’ heeft gezorgd.

Het verbod op thuisbrouwen was een overblijfsel van ‘The Prohibition’, de drooglegging. In de periode van 1920 t/m 1933 kende de Amerikaanse wet een verbod waarin het verboden was om alcohol produceren of te verkopen. Vreemd genoeg werd het nuttigen van alcohol wel gehonoreerd.

Waar de oorsprong van de verschillende bieren vandaan kwam, was voornamelijk te zien aan de bierstijlen. De reden hiervan is dat de Amerika vooral bevolkt werd door immigranten en zo kwam uit Duits gebied het tarwebier, uit Engels gebied de Ales en werd in Italiaans gebied voornamelijk wijn geproduceerd.

De populariteit van Craft Bier

Bij de craft bier brouwerijen wordt gebrouwen vanuit een passie, waardoor het ambacht van het brouwen wordt teruggebracht. Met een grote diversiteit op het gebied van smaak.

De populariteit van craft bieren neemt sterk toe onder de bierliefhebbers. Dit is ook de grote brouwers niet onopgemerkt gebleven en zij hebben hier dan ook slim op ingespeeld. Door de toename van de populariteit hebben zij kleine brouwerijen gekocht of zelf een nieuw craft bier in de markt. Een mogelijke reden? Craft bieren namen steeds meer van hun afzetmarkt in!

Wie is nou de brouwer?

Helaas is er hierdoor veel onduidelijkheid onder de speciaalbieren..”Wie produceert nou eigenlijk welk bier?” Dit wordt meestal duidelijk via het etiket op de fles. Maar het komt ook regelmatig voor dat het niet vermeld staat op het etiket. Consumenten krijgen ten onrechte het idee dat het bier van een kleine, lokale brouwer vandaan komt. Maar helaas, dit is niet altijd zo! Grotere brouwerijen zoals Duvel Moortgat, Heineken en Budweiser kopen regelmatig microbrouwerijen op om marktaandeel te veroveren.

Extra hoppige craft bieren

Verkrijgbaar bij Bierfamilie.nl

Hop Ruiter - Scheldebrouwerij

Hop Ruiter

 1,99
Jopen Mooie Nel I.P.A.

Jopen Mooie Nel IPA

 2,29
Hop met de Gijt

Hop met de Gijt

 2,29
Duvel Tripel Hop

Duvel Tripel Hop

 2,19
Een kleine greep uit ons craft bier assortiment

Exclusief bij Bierfamilie.nl

Bierabonnement

Bierabonnement (12 bieren)

Vanaf:  32,50 per 3 maanden
Dorpsgek

Dorpsgek

 2,49
Best verkocht
Paix Dieu

Paix Dieu

 3,29
Aanbieding
SixBag Scheldebrouwerij

Sixbag Scheldebrouwerij (6 Bieren + 1 Glas)

 22,95  19,95

Deel het blogbericht op Social Media

10% korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

NIX18 Logo